Vergunning loterij of bingo

Voor het houden van een kansspel zoals een loterij, een bingo of een prijsvraag heeft u voor ieder kansspel afzonderlijk een vergunning nodig. Het belangrijkste kenmerk van een kansspel is dat de deelnemer geen doorslaggevende invloed heeft op de uitslag.

Loterij

Vergunning aanvragen

  1. Voor elk kansspel is het doel van algemeen belang zoals bijvoorbeeld de bouw van een nieuw clubhuis voor de sportvereniging, het kopen van nieuwe instrumenten voor de muziekvereniging of de renovatie van de kerk.
  2. De feitelijke uitgaven (prijzen en kosten) voor de loterij bedragen niet meer dan vijftig procent van de opbrengst van de verkochte loten.
  3. De totale waarde van de prijzen is niet meer dan veertgi procent van de bruto-opbrengst van de verkochte loten.
  4. Als de totale (economische) waarde van het prijzenpakket niet meer is dan € 4.500,- is een vergunning nodig van de gemeente waar de vereniging of stichting is gevestigd. Daarboven is een vergunning van de minister van Justitie vereist.

Na de trekking van de loterij stuurt u binnen één maand de rekening en verantwoording naar de gemeente. Gebruik hiervoor onderstaand formulier. 

Bingo

  • Kleine kansspelen als bingo vallen niet onder de vergunningaanvraag. Iedere vereniging of stichting die minstens drie jaar bestaat, kan een bingo organiseren als de waarde van de prijzen per spelronde niet meer bedraagt dan € 400,- en per bijeenkomst niet meer dan € 1.550,- .
  • De vereniging moet de bingobijeenkomst uiterlijk twee weken van tevoren aanmelden bij de gemeente.

Kansspelbelasting

Als de waarde van een te winnen prijs hoger is dan € 449,00, betaalt u kansspelbelasting. U ontvangt dan bericht van de Belastingdienst. Voor informatie over kansspelbelasting kijkt u op www.belastingdienst.nl

Bingo melden

Heeft u gevonden wat u zocht?