Vaarvergunning

Langeraarse Plassen

Varen, surfen, zeilen het kan allemaal op de Langeraarse Plassen. Als u met een motorboot wilt varen op de Langeraarse Plassen heeft u geen vergunning nodig. U houdt zich aan de vaarregels en vaart u niet harder dan zes km per uur.

Nieuwkoopse plassen

Als u wilt varen in het Nieuwkoop Plassengebied, dan heeft u in een aantal gevallen een vaarvergunning nodig. Voor het varen met een kano, roeiboot, surfplank, zeilboot of ander vaartuig zonder (elektro)motor heeft u geen vergunning nodig. Vaart u met een motorboot of elektromotorboot, dan moet u een vergunning kopen. Een dag-, week- of jaarvergunning kunt u hieronder aanvragen. Daarnaast kunt u een dag- of weekvergunning kopen bij de betaalautomaten nabij de Ziendesluis en de Slikkendammersluis.

Online een vaarvergunning aanvragen

Kosten

Vaarvergunning jaar 2024:

  • verbrandingsmotoren met een motorvermogen t/m 6 PK € 28,83
  • verbrandingsmotoren met een motorvermogen vanaf 6,01 PK € 49,94
  • elektromotoren, ongeacht het motorvermogen € 4,79

Vaarvergunning voor zeven dagen:

  • verbrandingsmotoren, ongeacht het motorvermogen € 13,87

Vaarvergunning voor één dag:

  • verbrandingsmotoren, ongeacht het motorvermogen € 4,79

Papeneiland

Aan het Kerkpad in Langeraar ligt sinds 2020 het Papeneiland. Op het eiland vindt u een uitkijktoren van ongeveer tien meter hoog. U kunt aan de zuidwestzijde van het eiland uw boot afmeren om een bezoek te brengen aan het zelfreinigend openbaar toilet (ook voor mindervaliden), de speeltuin of om te picknicken op de ligweide.

De Kwakelbrug

Niet alle boten kunnen onder de Kwakelbrug door. Is uw boot hoger dan 2,80 meter dan heeft u een code nodig om het combinatieslot te kunnen openen. De code is verkrijgbaar bij de Ziendesluis of de Slikkendammersluis. Of door te bellen naar 14 0172.

Geerplas

Op de Geerplas mag alleen gevaren worden door wie aan deze plas woont (al dan niet permanent) en dat ook kan aantonen. Er geldt een snelheidslimiet van zes km per uur. Mensen met een aantoonbaar vis- of jachtrecht krijgen ontheffing van het vaarverbod op de Geerplas, mits zij zich houden aan de maximumsnelheid van zes km.

Meer informatie

Voor de regels van de Algemene plaatselijke verordening Nieuwkoop kunt u de volgende links raadplegen:

Vaarwegenverordening gemeente Nieuwkoop 2020

Algemene plaatselijke verordening Nieuwkoop 2012

Verder geldt er op de Nieuwkoopse plassen een landelijke wetgeving: het Binnenvaart Politie Regelement (BPR). 

Vaarspecial

In deze vaarspecial leest u informatie over het varen en vissen op de Nieuwkoopse en Langeraarse Plassen:

Heeft u gevonden wat u zocht?