Langeraarse plassen

Varen, surfen, zeilen het kan allemaal op de Langeraarse plassen. Als u met een motorboot wilt varen op de Langeraarse plassen heeft u geen vergunning nodig. U houdt zich aan de vaarregels en vaart u niet harder dan 6 km per uur.

Nieuwkoopse plassen

Als u wilt varen in het Nieuwkoop Plassengebied, dan heeft u in een aantal gevallen een vaarvergunning nodig. Voor het varen met een kano, roeiboot, surfplank, zeilboot of ander vaartuig zonder (elektro)motor heeft u geen vergunning nodig. Vaart u met een motorboot of elektromotorboot, dan moet u een vergunning kopen. Een dag- week- of jaarvergunning kunt u hieronder aanvragen. Daarnaast kunt u een dag- of weekvergunning kopen bij de betaalautomaten nabij de Ziendesluis en de Slikkendammersluis.

Online een vaarvergunning aanvragen

Kosten

Vaarvergunning 2023:

  • verbrandingsmotoren met een motorvermogen t/m 6 PK € 27,95
  • verbrandingsmotoren met een motorvermogen vanaf 6,01 PK € 48,45
  • elektromotoren, ongeacht het motorvermogen   € 4,65

Vaarvergunning voor één week:

  • verbrandingsmotoren, ongeacht het motorvermogen   € 13,45

Vaarvergunning voor één dag:

  • verbrandingsmotoren, ongeacht het motorvermogen   € 4,65

Papeneiland

Aan het Kerkpad in Langeraar ligt sinds 2020 het Papeneiland. Op het eiland vindt u een uitkijktoren van ongeveer 10 meter hoog. U kunt aan de zuidwestzijde van het eiland uw boot afmeren om een bezoek te brengen aan het zelfreinigend openbaar toilet (ook voor mindervaliden), de speeltuin of om even te picknicken op de ligweide.

De Kwakelbrug

Niet alle boten kunnen onder de Kwakelbrug doorvaren. Is uw boot hoger dan 2,80 meter dan heeft u een code nodig om het combinatieslot te kunnen openen. De code is verkrijgbaar bij de Ziendesluis of de Slikkendammersluis. Of door te bellen naar 14 0172.

Geerplas

Op de Geerplas mag alleen gevaren worden door degenen die aan deze plas wonen (al dan niet permanent) en dat ook kunnen aantonen. Er geldt een snelheidslimiet van 6 km per uur. Mensen met een aantoonbaar vis- of jachtrecht krijgen ontheffing van het vaarverbod op de Geerplas, mits zij zich wel houden aan de maximum snelheid van 6 km.

Meer informatie

Voor de regels van de Algemene plaatselijke verordening Nieuwkoop kunt u de volgende links raadplegen:

Vaarwegenverordening gemeente Nieuwkoop 2020(externe link)

Algemene plaatselijke verordening Nieuwkoop 2012(externe link)

Verder geldt er op de Nieuwkoopse plassen een landelijke wetgeving: het Binnenvaart Politie Regelement (BPR). (externe link)

Vaarspecial

In deze vaarspecial leest u informatie over het varen en vissen op de Nieuwkoopse en Langeraarse Plassen:

Heeft u gevonden wat u zocht?