Ruimte voor ruimte regeling

De gemeente Nieuwkoop heeft op 4 juli 2017 het beursreglement ‘Ruimte voor Ruimte’ (Glasbeurs) ingetrokken. Tot 4 november 2017 kon nog gebruik gemaakt worden van het overgangsrecht.

De ingemeten bouwrechten blijven bestaan en kunnen worden ingezet zolang dat kan volgens het provinciale omgevingsbeleid. Ook kunt u zonder tussenkomst van de gemeente bouwrechten verhandelen. De gemeente heeft geen faciliterende rol meer bij het verhandelen van bouwrechten. Wel houdt de gemeente een register bij waarin bouwrechten zijn opgenomen. In dit register worden aan- en verkopen geregistreerd.

Op grond van het principe van ‘Ruimte voor Ruimte’ kunnen glastuinbouwbedrijven hun bedrijf saneren in ruil voor de bouw van een beperkt aantal woningen. Het principe van ‘Ruimte voor Ruimte’ kan uitkomst bieden voor agrarische ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf en de sanering ervan willen realiseren door de bouw van een aantal woningen. . Wel gelden er een aantal voorwaarden. Zo mogen er maximaal drie woningen gebouwd worden op het perceel waarop het glas wordt gesloopt en mag de kwaliteit van de omgeving niet afnemen. Compensatiewoning(en) kunnen ook elders gerealiseerd worden, mits een locatie hiervoor in ruimtelijke zin geschikt is.

Indien u bouwrechten (steen en/of glas) inzet voor een compensatiewoning volgens het principe van ‘Ruimte voor Ruimte’, moet u rekening houden met een wijziging van het omgevingsplan en kosten hiervoor. Indien u bouwrechten van anderen koopt, moeten op locaties waar de ingemeten vierkante meters aan glasopstanden/bedrijfsopstallen vandaan komen ook de functies (voorheen bestemming)worden gewijzigd. Deze locaties moeten worden gesaneerd en de functie moet gewijzigd worden in een functie die geen nieuwe gebouwen/bouwwerken mogelijk maakt. Het wegnemen van de glasfunctie is een voorwaarde om bouwrechten in te kunnen zetten en komt voor rekening/risico van de koper/verkoper van bouwrechten.

De ruimtelijke kwaliteit op die locaties moet verbeteren. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de functieAgrarisch met aanduiding bouwvlak en/of functie (voorheen bestemming) Agrarisch glastuinbouw wijzigen naar de functie Agrarisch onbebouwd en/of tuin (onbebouwd) en/of natuuretc.

Het is niet mogelijk om bouwrechten in te zetten uit glastuinbouwconcentratiegebied dan wel maatwerkgebied. Reden hiervan is dat glas uit concentratiegebied niet wegbestemd kan worden. Dit omdat met stakeholders (belangenorganisaties) is afgesproken dat gronden in glastuinbouwconcentratiegebied behouden moeten blijven voor de glastuinbouwsector. Onder het maatwerkgebied vallen percelen die nu nog behoren tot het glastuinbouwconcentratiegebied, maar waarvan het niet duidelijk is of de glastuinbouw op de langere termijn toekomstbestendig is en bepaalde percelen mogelijk voor transformatie in aanmerking kunnen komen. Voor wat betreft het maatwerkgebied is in Greenportverband afgesproken dat eerst een visie over het maatwerkgebied moet worden vastgesteld.

. Een perceel met de functie glastuinbouw binnen transformatiegebied kan omgezet worden in een alternatieve functie, waardoor het mogelijk is om deze glasrechten in te zetten volgens het ‘Ruimte voor Ruimte’-principe.

In Luchthaven Indelingsbesluit (LIB) Schiphol contour 4 verlenen wij geen medewerking aan nieuwe woningen. In LIB Schiphol contour 5 (ook bekend als 20 ke) kunnen beperkt en onder extra voorwaarden compensatiewoningen worden gebouwd. 

Provinciaal beleid

In de Provinciale Omgevingsvisie (versie herziening d.d. 16 juni 2021 (vaststelling: 2 februari 2022) en in werking per 11 maart 2022)  staat het ruimtelijk beleid van de provincie Zuid-Holland. Bij dat beleid is een aantal regels vastgesteld in de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (versie d.d. 15 december 2021, in werking per 1 januari 2024). Het provinciale omgevingsbeleid is te raadplegen via omgevingswet.overheid.nl. In de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening is het Maatwerkgebied Greenport Aalsmeer opgenomen. Dit maatwerkgebied is van toepassing binnen de gemeente Nieuwkoop. Het beslaat grofweg het gebied dat in het Nieuwkoopse bestemmingsplan Glastuinbouw, als onderdeel van het Omgevingsplan van Nieuwkoop, bekend is als glastuinbouwconcentratiegebied. 

Bestemmingsplannen en wijzigingsbevoegdheden

in onze gemeente zijn in het tijdelijk deel omgevingsplan Nieuwkoop, onderdelen bestemmingsplan ‘Glastuinbouwgebied’, ‘Langeraar en Papenveer en ‘Landelijk Gebied Nieuwkoop’  voorwaarden opgenomen voor toepassing van het principe van  ‘Ruimte voor Ruimte'.

  1. Glastuinbouwgebied
  2. Langeraar en Papenveer
  3. Noorden, Woerdense Verlaat en Vrouwenakker
  4. Bestemmingsplan Landelijk Gebied

Wilt u gebruik maken van  ‘Ruimte voor Ruimte’- of heeft u vragen over de regeling voor functieverandering vrijkomende agrarische bebouwing in het landelijk gebied, dan kunt u terecht bij het Omgevingsloket. Wilt u langskomen? Maak een afspraak via 14 0172. Het Omgevingsloket is onderdeel van het Klant Contact Centrum, Teylersplein 1 in Nieuwveen. 

Voor vragen over gemeentelijk beleid ruimte voor ruimte regeling en ruimtelijke kwaliteit kunt u contact opnemen met Stefan Veenenberg, telefoonnummer 14 0172.

Heeft u gevonden wat u zocht?