De aangifte doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal geeft de uitvaartverzorger het overlijden door (overlijdensaangifte). In Nederland moet een overledene binnen zes dagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Hiervoor moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof afgeven. U kunt daarom het beste binnen vijf dagen aangifte (laten) doen bij de gemeente. Meer informatie over wat u allemaal moet regelen na een overlijden vindt u op de website van Rijksoverheid(externe link). Het is voor nabestaanden ook mogelijk de Belastingtelefoon voor nabestaanden te bellen als zij hulp nodig hebben. Dat kan gratis via (0800) 235 8354.

Aangifte door uitvaartondernemer

Bent u uitvaartondernemer? Doe dan online aangifte met eHerkenning.

Online aangifte doen voor uitvaartondernemers 

Als uitvaartondernemer kunt u ook gebruik maken van het aangifteformulier, onderaan deze pagina. U kunt het formulier invullen en versturen naar de gemeente. Voor het aanvragen van een begrafenis of het plaatsen van een urn, vult u het betreffende formulier onderaan deze pagina volledig in. Zowel bij de online aangifte als de aangifte met formulier zorgen wij dat de documenten (uittreksel overlijdensakte/verlof tot begraven of cremeren) bij het Klant Contact Centrum voor u klaar liggen. Voor het ophalen van de documenten maakt u een afspraak.

Afspraak maken (externe link)

Aangifte door familielid of kennis

Een familielid of kennis van de overledene mag het overlijden doorgeven. Het hoeft niet. Meestal doet de uitvaartondernemer dit. Het familielid of de kennis doet de aangifte persoonlijk bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken (externe link)

Meenemen

  • Uw geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
  • Een doktersverklaring van het overlijden (een zogenaamde A-verklaring).
  • Envelop met toelichting doodsoorzaakverklaring (een zogenaamd B-formulier).

Overlijden in het buitenland

Als een inwoner van Nieuwkoop in het buitenland is overleden, moet dit worden doorgegeven aan de gemeente. U moet een overlijdensakte inleveren. Afhankelijk van het land van overlijden, kan de gemeente vragen om legalisatie of een apostille. Is de overlijdensakte opgesteld in een andere taal dan Nederlands, Duits, Engels of Frans? Dan moet u de akte laten vertalen door een in Nederland beëdigd tolk/vertaler. U kunt ook proberen een internationale akte te vragen. Meer informatie over overlijden in het buitenland vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link)

Aangifte levenloos geboren kind

Is uw kind dood geboren na een zwangerschap van meer dan 24 weken? Dan moet u hiervan binnen vijf dagen aangifte doen bij de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De moeder en de vader mogen aangifte doen. Maar ook het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. Wilt u als ouder zelf de aangifte doen dan kunt u een afspraak maken via het telefoonnummer 14 0172. Er wordt een 'akte van een levenloos geboren kind' opgemaakt. Dit kan ook als de zwangerschap korter dan 24 weken heeft geduurd. De akte wordt opgenomen in het overlijdensregister van de gemeente waar de geboorte plaatsvond. Is het kind levend ter wereld gekomen, maar binnen drie dagen overleden? Dan moeten de ouders aangifte doen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.

Heeft u gevonden wat u zocht?