Heeft u beperkingen bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Bent u afhankelijk van parkeerplaatsen die dicht bij uw reisdoel liggen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart. U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart online aan via de blauwe knop onderaan deze pagina of schriftelijk met het aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier vindt u als bijlage onderaan deze pagina. 

Voorwaarden bestuurderskaart

Om als bestuurder een gehandicaptenparkeerkaart te kunnen krijgen, moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard hebben (minimaal zes maanden), als gevolg van een aandoening of gebrek.
  • Met de gebruikelijke loophulpmiddelen, in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan honderd meter aan een stuk te voet te overbruggen.

Voorwaarden passagierskaart

Het is ook mogelijk een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen voor een passagier: een passagierskaart. Voor het aanvragen van een passagierskaart moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen. Voor het vervoer van deur tot deur bent u altijd afhankelijk van de hulp van een bestuurder.

Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van de gehandicaptenparkeerkaart is afhankelijk van uw aandoening of gebrek. De geldigheid kan variëren van minimaal zes maanden tot maximaal vijf jaar.

Meesturen

  • Kopie rijbewijs bij de aanvraag voor bestuurderskaart.
  • Één recente kleurenpasfoto (bij digitaal aanvragen vragen we deze foto na de bevestiging).
  • Heeft u nog een gehandicaptenparkeerkaart die geldig is, houdt u die dan bij u. Zonder een kaart mag u namelijk niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. U kunt dan een boete krijgen. De oude kaart levert u in wanneer u de nieuwe kaart op haalt.

Kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 37,11. De kosten voor de medische beoordeling bedragen € 123,70. Heeft u een afspraak met de medisch adviseur, maar bent u verhinderd? Dan dient u zich, minimaal 24 uur van tevoren, telefonisch af te melden. Indien u dit niet of niet tijdig nakomt, wordt er € 58,58 in rekening gebracht. Voor alle kosten (de kaart zelf en medisch advies) krijgt u achteraf een factuur. 

Afhandeling

Tom in de Buurt verwerkt voor de gemeente de aanvragen voor gehandicaptenparkeerkaarten. Na uw aanvraag, nemen zij contact met u op en bepalen zij of u een medische keuring nodig heeft. Bij een eerste aanvraag is er altijd een medisch advies nodig.  

Online gehandicaptenparkeerkaart aanvragen 

Gehandicaptenparkeerplaats

Wanneer u, als bestuurder, in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart, dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. Deze kunt u aanvragen op de pagina gehandicaptenparkeerplaats.

Heeft u gevonden wat u zocht?