Bent u gehandicapt, heeft u een auto en bent u bestuurder van deze auto? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw woon- of werkadres. U moet een gehandicaptenparkeerkaart hebben om een gehandicaptenparkeerplaats te kunnen aanvragen. De gehandicaptenparkeerkaart vraagt u apart aan. De noodzaak van de gehandicaptenparkeerplaats wordt dan meteen beoordeeld. Heeft u al een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u direct een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Online gehandicaptenparkeerplaats aanvragen 

Meesturen

Bij de aanvraag stuurt u het volgende mee:

  • locatie gewenste gehandicaptenparkeerplaats
  • kopie van uw gehandicaptenparkeerkaart
  • kopie van uw rijbewijs
  • kopie van uw kentekenbewijs

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats. Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart kost wel geld.

Gehandicaptenparkeerplaatsen voor passagiers

Passagiers komen alleen bij hoge uitzondering in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. Als passagier kunt u namelijk vrijwel altijd door een bestuurder afgezet of begeleid worden naar uw huis of een andere bestemming. Een aparte gehandicaptenparkeerplaats voor een passagier is daarom meestal niet nodig.

Gehandicaptenkaart

Heeft u beperkingen bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Bent u afhankelijk van parkeerplaatsen die dicht bij uw reisdoel liggen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart. U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart online aan of schriftelijk met onderstaand aanvraagformulier.

Online gehandicaptenparkeerkaart aanvragen 

Bestuurderskaart

Om als bestuurder een gehandicaptenparkeerkaart te kunnen krijgen, moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard hebben (minimaal zes maanden), als gevolg van een aandoening of gebrek.
  • Met de gebruikelijke loophulpmiddelen, in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan honderd meter aan een stuk te voet te overbruggen.

Passagierskaart

Het is ook mogelijk een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen voor een passagier: een passagierskaart. Voor het aanvragen van een passagierskaart moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen. Voor het vervoer van deur tot deur bent u altijd afhankelijk van de hulp van een bestuurder.

Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van de gehandicaptenparkeerkaart is afhankelijk van uw handicap. De geldigheid kan variëren van minimaal zes maanden tot maximaal vijf jaar.

Wat moet ik meesturen?

  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
  • Twee recente kleurenpasfoto's.
  • Hebt u nog een gehandicaptenparkeerkaart die geldig is, houdt u die dan bij u. Zonder een kaart mag u namelijk niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. U kunt dan een boete krijgen. De oude kaart levert u in wanneer u de nieuwe kaart op haalt.

Kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 36,00. De kosten voor de afgifte van de gehandicaptenparkeerkaart betaalt u bij het afhalen van de kaart. De kosten voor de medische beoordeling bedragen € 120,00. Heeft u een afspraak met de medisch arts, maar bent u verhinderd? Dan dient u zich, minimaal 24 uur van tevoren, telefonisch af te melden. Indien u dit niet of niet tijdig nakomt, worden er € 56,80 kosten in rekening gebracht.

Afhandeling

Bij een eerste aanvraag wordt uw aanvraag direct doorgestuurd naar de arts en ontvangt u een oproep voor een medische beoordeling. De arts overlegt waar nodig met de Wmo klantadviseur en stuurt het advies vervolgens naar de gemeente. Houdt u rekening met een periode van zes weken tussen uw aanvraag en de beslissing van de gemeente. Bent u al in het bezit van een gahandicaptenparkeerkaart? Dan beoordeeld de Wmo klantadviseur of er een nieuwe medische beoordeling nodig is. 

Heeft u gevonden wat u zocht?