U doet geboorteaangifte in de gemeente waar het kind geboren is. U geeft de geboorte van een kind binnen 3 dagen aan. De vader of moeder doet aangifte. U kunt online aangifte doen met uw DigiD. Bij de online geboorteaangifte moet een verklaring worden meegestuurd van de verloskundige of de (huis)arts. U ontvangt per post een persoonslijst van uw kind, met vermelding van het BSN. 

Online Geboorteaangifte 

U kunt ook aangifte in het gemeentehuis doen. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken 

Meenemen

Bij de geboorteaangifte neemt u het volgende mee:

  • uw identiteitsbewijs
  • als de ouders getrouwd zijn: het trouwboekje
  • als de moeder niet in de gemeente Nieuwkoop woont: haar identiteitsbewijs
  • als het kind voor de geboorte is erkend: de erkenningsakte
  • als u de achternaam wilt kiezen: de biologische moeder
  • als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen 2 vrouwen, met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens

Wanneer geboorteaangifte doen?

GeboortedagAangifte uiterlijk
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
woensdagmaandag
donderdagmaandag
vrijdagdinsdag
zaterdagdinsdag
zondagwoensdag

Als de laatste dag op een feestdag valt, kunt u de aangifte de eerstvolgende werkdag doen.

Burgerservicenummer voor kind

Doet u persoonlijk geboorteaangifte bij de gemeente dan krijgt u direct het burgerservicenummer (BSN) van het kind. Wanneer de gemeente de geboorteaangifte door krijgt van een andere gemeente dan ontvangt u binnen 2 weken per post het burgerservicenummer (BSN) van het kind.

Wettelijk ouderschap

Een man wordt van rechtswege vader van elk kind dat wordt geboren binnen zijn huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de 'duomoeder' van rechtswege moeder worden. Neem hiervoor bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de Stichting Donorgegevens.

Achternaam kind

De ouders kunnen bij erkenning van het kind ook kiezen voor de achternaam van de erkenner. Dit doet u alleen bij het 1e kind binnen uw relatie en uiterlijk bij de geboorteaangifte. De biologische moeder moet persoonlijk meekomen naar het gemeentehuis. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als uw 1e kind.

Heeft u gevonden wat u zocht?