Het Hoogheemraadschap van Rijnland voert de komende maanden aan de Hogendijk in Nieuwveen werkzaamheden uit om de dijk te versterken. Het gaat om het stuk dijk vanaf het zwembad Aarweide (Schilkerweg), langs de golfclub Liemeer tot de kruising met het Zaagmolenpad. Meer informatie over de werkzaamheden en planning kunt u vinden op www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/hogedijk-nieuwkoop.

De dijk moet worden opgehoogd en verstevigd met klei. De bomen en struiken die nu op de dijk staan kunnen dit niet overleven en worden daarom vooraf verwijderd. Dat gebeurt ook bij het zwembad Aarweide. Het hoogheemraadschap van Rijnland en wij als gemeente realiseren ons dat dit een gemis is voor de beleving van Aarweide. Daarom hebben wij in overleg met het bestuur Zwembad Aarweide, enkele vertegenwoordigers van de Groenploeg Aarweide en Rijnland een passend groenontwerp gemaakt. In onderstaande bijlagen vindt u het groenontwerp en een sfeerimpressie van de beplanting die toegepast gaat worden. Dit ontwerp is op 3 september gepresenteerd aan de medewerkers en vrijwilligers van het zwembad.

Bij het bepalen van de beplanting is rekening gehouden met een aantal randvoorwaarden van zwembad Aarweide, Rijnland en de gemeente. Een van die randvoorwaarden is dat bomen op de dijk niet hoger mogen worden dan 7 meter. Buiten de dijk mogen ze wel hoger worden.

Omdat de beplanting tijd nodig heeft om te groeien zal deze niet direct het zicht boven op de dijk naar Aarweide beperken. Daarom komt er een schutting met kokosmatten. Hier wordt klimop tegenaan geplant. De kokosmatten verteren langzaam. Tegen die tijd heeft de klimop de hele beschutting begroeid. Zo is vanaf het moment van de aanplant en in de toekomst geen inkijk naar het zwembad Aarweide en kan iedereen die dat wil beschut zonnen op de ligweide.