Wijkbeheerders civiel Dennis Spijker en Sebastiaan van Ingen

Werken bij Nieuwkoop betekent werken midden in de maatschappij. Maatschappelijk leveren onze collega’s een belangrijke bijdrage en werken we allemaal aan hetzelfde gemeenschappelijk doel: faciliteren, beheren en creëren van een veilige en stabiele woon-, werk- en leefomgeving.

Met trots vertellen onze collega’s Dennis Spijker en Sebastiaan van Ingen over hun werk.  

Wat voor werk doe je?

Dennis en Sebastiaan werken allebei als wijkbeheerder civiel bij de gemeente Nieuwkoop. Het is  gevarieerd werk en zij werken altijd in duo’s. Ieder duo heeft zijn eigen aandachtsgebied. 

Dennis: “Bij ons is dat onder andere straatwerk. Onze dagelijkse werkzaamheden bestaan grotendeels uit het afhandelen van meldingen die veelal via de “verbeter de buurtapp” binnen komen. Denk hierbij aan straatwerkzaamheden, noodreparaties aan het wegdek, plaatsen van verkeersborden, een duiker die verstopt zit, etc.” 

Sebastiaan vult aan: “Onze vaste werktijden zijn van 7.30-16.00u. Daarnaast draaien we volgens een rooster storingsdiensten. Dan kun je, ook buiten reguliere werktijden, worden opgeroepen. Bijvoorbeeld voor een gesprongen waterleiding of collega’s van handhaving die vragen om na een ongeluk olie van de weg te halen.”

Naast de reguliere werkzaamheden, zijn er ook andere klussen waar Dennis en Sebastiaan aan meewerken. Zo draaien ze diensten op de milieustraat en hebben tijdens de winterperiode strooidienst. Ze richten stemlokalen in tijdens de verkiezingen en hebben opvanglocaties ingericht voor vluchtelingen. Ook plaatsen ze hekken en verzorgen ze wegomleidingen bij evenementen zoals de sinterklaasintocht, kermissen of sportevenementen. “Het werk is nooit saai.”

Wat is er zo leuk aan je werk?

Dennis en Sebastiaan: “Er is veel variatie in het werk en we krijgen de vrijheid om de werkzaamheden zelf in te richten en prioriteiten te stellen. Het werk vraagt om flexibiliteit. Het gebeurt regelmatig dat we met een klus bezig zijn en dat we worden gebeld voor een spoedklus tussendoor. Dan moet je waar je mee bezig bent achterlaten en even loslaten.

Waarom heb je gekozen voor de gemeente Nieuwkoop als werkgever?

Dennis: “Het is fijn om in de regio te werken. Ik heb zo geen last van files. Ook ben ik trots op wat ik maak. Ik woon zelf in de gemeente en wanneer ik ’s avonds een rondje loop door mijn woonwijk, zie ik de prullenbakken die ik heb geplaatst en de picknicksets die ik heb gemaakt. Dat is erg leuk!”

Sebastiaan: “Ook ik vind het prettig om in de regio te werken. Het landelijke spreekt me erg aan. Ik woon zelf in een meer stedelijke plaats en dat spreekt me als werkplek minder aan.”

In hoeverre krijg je vrijheid en vertrouwen binnen je functie?

“Je krijgt veel vrijheid en kunt zelf bepalen hoe je de werkzaamheden doet. Je mag zelf best wat uitzoekwerk doen, bijvoorbeeld bij een wegomleiding mag je meedenken hoe je dit aanpakt.”

Welke mogelijkheden krijg je om jezelf te ontwikkelen?

Sebastiaan en Dennis: “We krijgen veel ruimte om opleidingen te volgen. Dit zijn vakgerichte scholingen en meer, we worden breed bijgeschoold. Denk bijvoorbeeld aan trainingen hoogwerken, veilig werken in riolen en omgaan met agressie. Ook hebben we allebei via de gemeente ons C1-rijbewijs gehaald om in de strooiwagen te mogen rijden. 

Wat zijn de leukste en gaafste projecten waar je aan hebt gewerkt en wat was jouw bijdrage eraan?

Dennis: “Ik vind alles leuk. Het geeft me een goed gevoel als de meldingen van inwoners goed afgerond worden. Je maakt altijd iets beter. Natuurlijk gebeurt het weleens dat een inwoner boos is. Als we dan goed uitleggen wat er aan de hand is, dan eindigt dat weleens met een kop chocolademelk en een stroopwafel van diezelfde inwoner!”

Ook Sebastian heeft niet één speciaal project. “Er zijn zoveel leuke projecten.” 

Waarom is het interessant om voor de gemeente Nieuwkoop te werken?

“Het landelijke en de verschillende kernen en dorpen maken het erg interessant. Het is een mooie omgeving. Daarnaast is de afwisseling in het werk erg prettig. “ 

Hoe ervaar je de cultuur en het samenwerken binnen de gemeente?

“Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Dat is altijd gezellig met de vele collega’s. Daarnaast is onze werkgever heel flexibel. Je kunt makkelijk een vrije dag inplannen, dat hoef je niet al weken van tevoren aan te geven. 

We werken met goed materiaal en als er iets kapot is, wordt het gemaakt. Je krijgt de tijd en vrijheid om je werk goed te doen. We houden van aanpakken. Het beeld dat je bij de gemeente niets hoeft te doen is absoluut niet de werkelijkheid.”

Ook benieuwd naar de mogelijkheden en kansen bij de gemeente Nieuwkoop? Bekijk dan onze vacatures of neem contact op met team P&O via telefoonnummer 14 0172.