Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe baan hebt of een visum wilt aanvragen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt uw aanvraag.

Online een VOG aanvragen

Een VOG kunt u op drie verschillende manieren aanvragen: online via Justis, online via de gemeente of persoonlijk bij het gemeentehuis. Digitaal aanvragen via Justis is het goedkoopste, maar uw werkgever moet daarvoor eHerkenning geactiveerd hebben. 

1. Online via Justis

U kunt de VOG online aanvragen bij Justis. Let op: u heeft DigiD nodig, daarnaast moet uw werkgever de aanvraag eerst klaarzetten op de website van Justis. Uw werkgever heeft daarvoor eHerkenning nodig. Digitaal een VOG aanvragen via Justis is goedkoper dan een aanvraag bij de gemeente.

2. Online via de gemeente

Kan uw werkgever de aanvraag niet online klaarzetten? Dan kunt u de VOG online bij de gemeente aanvragen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen. U heeft daarvoor DigiD en het volledig ingevulde aanvraagformulier nodig.

Online bij de gemeente een VOG aanvragen

Na inloggen vult u de gegevens in die op het aanvraagformulier staan. Vervolgens uploadt u alle bladzijden van het aanvraagformulier. Na verzending van de aanvraag en het formulier naar de gemeente betaalt u de VOG direct online. 

Lukt het niet om het volledige aanvraagformulier digitaal te uploaden? Neem dan altijd contact op met de gemeente voordat u de aanvraag verstuurt. Aanvragen zonder een geüpload aanvraagformulier kunnen wij niet in behandeling nemen. Let erop dat u altijd de meest recente versie van het aanvraagformulier VOG heeft gekregen en uploadt. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door uzelf en uw werkgever zijn ondertekend.

3. Persoonlijk aan de balie

Wilt of kunt u uw aanvraag VOG niet online regelen? Dan kunt u bij het gemeentehuis langskomen om de VOG aan te vragen. Hiervoor moet u een afspraak maken.

Online een afspraak maken

Gebruik het formulier dat u heeft gekregen van uw werkgever en neem het mee naar het gemeentehuis. Let erop dat u altijd de meest recente versie van het aanvraagformulier VOG heeft. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door uzelf en uw werkgever zijn ondertekend. Aan de balie moet u een geldig identiteitsbewijs te tonen. Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG door Justis per post thuisgestuurd.

Bent u niet (meer) ingeschreven bij de gemeente of woont u in het buitenland? Dan moet u de VOG rechtstreeks aanvragen op de website van Justis. Dit geldt ook als u een aanvraag wilt doen voor een bedrijf of organisatie.

Kosten

  • Digitaal via Justis € 33,85
  • Digitaal via de gemeente € 41,35
  • Persoonlijk aan de balie € 41,35

Let op: Op het internet zijn commerciële partijen actief die aanbieden het aanvraagproces voor de VOG van u over te nemen. Deze bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. VOG-aanvragen die via commerciële partijen worden ingediend, komen uiteindelijk ook bij Justis terecht. Zij worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen. Het inschakelen van commerciële bedrijven levert dus geen tijdswinst op. Het zorgt wel voor extra kosten: u betaalt het betreffende bedrijf een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een VOG-aanvraag.

VOG-check

Wilt u vooraf inzicht krijgen in uw kansen op een VOG? Dat kan met de VOG-check. U beantwoordt eerst een serie vragen en daarna krijgt u te zien wat uw kansen op een VOG zijn. Dit is geheel anoniem, er worden geen persoonsgegevens verstuurd of opgeslagen en u kunt de complete check binnen één minuut doen.

Heeft u gevonden wat u zocht?