Roken is ongezond. Dat weet eigenlijk iedereen. Stoffen in tabaksrook zoals nicotine, koolmonoxide en teer zorgen voor ernstige ziekten zoals COPD en longkanker, hoge bloeddruk, schade aan de bloedvaten en een slechte conditie. Toch is stoppen vaak lastig.

Landelijk daalt het aantal rokers al jaren. Uit de GGD Gezondheidsmonitor van 2020(externe link) blijkt dat ook in Nieuwkoop is het aantal jongeren dat rookt flink gedaald ten opzichte van de vorige meting in 2013. Het percentage volwassenen dat rookt is echter de afgelopen jaren blijven steken op 22%. Vooral onder migranten lijkt roken nog heel normaal te zijn.

De daling van het aantal rokers in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs laat zien dat we in Nieuwkoop al hard op weg zijn naar een rookvrije generatie. Landelijk is hiervoor een grote campagne gaande. Het idee hierachter is dat zien roken doet roken. Daarom is het van belang dat ook volwassenen minder gaan roken. Ons doel is dat ook in Nieuwkoop een rookvrije generatie kan opgroeien.

Steeds meer locaties Rookvrij

We sluiten aan bij het landelijke programma: een rookvrije generatie. Zwembad De Wel en enkele sportverenigingen zijn  al (gedeeltelijk) rookvrij. We hopen dat veel andere locaties volgen. Verenigingen en organisaties die hier mee aan de slag willen ondersteunen we en kunnen voor informatie contact opnemen met het Verenigingsloket via telefoonnummer 14 0172 of stuur een mail naar verenigingsloket@nieuwkoop.nl.

Informatie over stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? Kijk op Ikstopnu.nl(externe link). Hier vindt u de beste manieren om te stoppen met roken. Dit kan bijvoorbeeld via een zelfhulpmethode zoals een stappenplan maken. U kunt ook gebruik maken van een gratis online cursus stoppen met roken op www.destopsite.nl(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?