Is uw rijbewijs (bijna) verlopen of wilt u een categorie laten toevoegen? Dit regelt u online bij de RDW. U heeft hiervoor een DigiD-app met ID-check nodig. Het rijbewijs ligt dan al na 2 werkdagen voor u klaar bij het Klant Contact Centrum in Nieuwveen. Voor het ophalen van het rijbewijs maakt u een afspraak.

Verlengen of uitbreiden via RDW

Afspraak maken afhalen rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs niet online verlengen? U kunt dit ook op afspraak regelen bij het Klant Contact Centrum in Nieuwveen. Het rijbewijs ligt dan na 5 werkdagen voor u klaar. 

Afspraak maken

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, dan kunt u dit online melden bij de RDW (DigiD nodig).

Vermissing rijbewijs melden

Of u geeft de vermissing persoonlijk door bij de gemeente. Maak eerst een afspraak voordat u langskomt. Na uw melding wordt het rijbewijs direct geblokkeerd. Uw rijbewijs is dan ongeldig en is ook niet meer te gebruiken als u deze terugvindt.

Eerste rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs kunt u alleen zelf aanvragen en afhalen bij de gemeente. U maakt voor het aanvragen van het rijbewijs een afspraak. Uw rijbewijs kunt u na 5 werkdagen afhalen.

U neemt mee:

  • geldig legitimatiebewijs
  • 1 kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan eisen van een pasfoto

Afspraak maken

Ook voor het ophalen van uw rijbewijs maakt u een afspraak.

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Maak een afspraak en doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het rijbewijs. onder voorbehoud, de volgende werkdag vanaf 10.00 uur op afspraak afhalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel in dat geval 14 0172 om te overleggen met de gemeente.

Gezondheidsverklaring

Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, als u een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als u een vrachtauto- of busrijbewijs heeft. Kijk op de website van de RDW voor meer informatie.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.

Kosten

  • Rijbewijs € 51,11
  • Rijbewijs met spoedaanvraag meerkosten € 39,65
  • Vermissingskosten meerkosten € 24,29

U betaalt bij aanvraag.

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Het aanvragen/verlengen/ophalen van uw nieuwe rijbewijs kan alleen op afspraak. 

Heeft u gevonden wat u zocht?