Het aanvragen én ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Het aanvragen/verlengen/ophalen van uw nieuwe rijbewijs kan alleen op afspraak. U kunt de afspraak ook maken voorafgaand aan uw examen op de dag van het afrijden. Voorwaarden voor het aanvragen is dat het CBR uw gegevens verwerkt heeft. 

Online een afspraak maken(externe link)

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

 • Uw (oude) rijbewijs.
 • Een goedgelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link). Let op: de foto moet voldoende contrast hebben. 
 • Uw pinpas (voor uw en onze veiligheid, graag pinnen) of contant geld. 
 • Een geldig identiteitsbewijs als u geen (oud) rijbewijs heeft, uw rijbewijs is verlopen, vermist of gestolen.

Kosten

(per 1 juli 2023)

 • Rijbewijs € 48,15
 • Rijbewijs met spoedaanvraag € 82,25
 • Vermissingskosten € 23,55
 • Eigen verklaring CBR € 41,00

Ophalen van uw document

Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Voor het ophalen maakt u een afspraak. Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden na aanvraag persoonlijk hebben opgehaald anders zijn wij verplicht het document te vernietigen. Uw oude document(en) moet worden ingeleverd, tenzij deze al bij de aanvraag ingenomen is. 

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Maak een afspraak en doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het rijbewijs. onder voorbehoud, de volgende werkdag vanaf 9.30 uur op afspraak afhalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel in dat geval 14 0172 om te overleggen met de gemeente.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan in de gemeente waar u woont. Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst online (met uw DigiD) meldt bij het RDW(externe link) voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Op deze manier wordt uw rijbewijs direct geblokkeerd en kan niemand hier misbruik van maken. Maak daarna bij ons een (online) afspraak, kies als product: rijbewijs met vermissing. Neem een ander geldig identiteitsbewijs mee. Bent u niet in het bezit van DigiD? Maak dan direct bij ons een afspraak. De medewerker burgerzaken maakt dan samen met u een verklaring vermissing op. U hoeft bij verlies of diefstal van uw rijbewijs geen proces-verbaal op te laten maken door de politie. Is uw document in het buitenland verdwenen dan moet u, voor uw reisverzekering, bij de politie in het buitenland aangifte doen en bij de gemeente ook een verklaring van vermissing laten opmaken. Nadat u de verklaring van vermissing heeft ondertekend kan, onder voorbehoud, gelijk een nieuw rijbewijs worden aangevraagd. Voor de vermissing wordt u extra leges in rekening gebracht. Bij verlies of vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet altijd gegarandeerd worden. 

Gezondheidsverklaring

Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, als u een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als u een vrachtauto- of busrijbewijs heeft.

Een Gezondheidsverklaring kunt u online invullen via Mijn CBR(externe link). Het CBR ontvangt dan direct uw informatie. Via Mijn CBR kunt u ook de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaring(externe link). Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of APP controle nodig. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u een Gezondheidsverklaring op papier bestellen. Dit kan in de webshop(externe link) van het CBR. U kunt de Gezondheidsverklaring op papier ook bij ons kopen. Maak voor uw bezoek een afspraak.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe maximaal 10 jaar geldig uitgezonderd de categorieën C, D en bijbehorende E categorie, deze zijn maximaal 5 jaar geldig.
Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

 • U bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • U bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd.
 • U bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring).
 • Bij een verplichting tot medische keuring i.v.m. ziekte: afhankelijk van keuring.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW(externe link).

Rijbewijs aanvragen voor je 18e

Als je je rijbewijs hebt gehaald voor je 18e, heb je een begeleiderspas nodig om te mogen rijden. Je moet de begeleiderspas al hebben aangevraagd voordat je je rijbewijs bij de gemeente komt aanvragen. Meer informatie hierover staat op de website van de RDW(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?