Het Reghthuysplein gaat veranderen. Het plein en eigenlijk het hele centrum, ontwikkelen we tot een aangename verblijfsplek voor de inwoners en recreanten. We noemen het ‘de huiskamer van Nieuwkoop'.  

Diverse inwoners van Nieuwkoop dachten mee in een van de werkgroepen of de regiegroep. Samen met de werkgroepen en de regiegroep is een plan gemaakt om te komen tot ‘de huiskamer’ van Nieuwkoop. Meer groen, nieuwe banken, een mobiel terras, een fietsoplaadpunt, een schaaktafel en kunst zijn onderdelen van dit plan. Twee jaar na het vaststellen van de ruimtelijke visie en centrumplan ’de huiskamer van Nieuwkoop’ gaf de gemeenteraad op 23 februari groen licht om het plan uit te voeren.   

Groen licht groenplan  

Als eerste starten we met het groenplan. GardenID is begonnen met de aanleg van groen op het Reghthuysplein, de Dorpsstraat en Kolfbaan. Er wordt straatwerk weggehaald, bomen en heggen gepoot en bloemperken aangelegd. De wegen zijn niet afgesloten, maar lokaal kan er soms wel enige hinder zijn. 

Naast deze groene metamorfose doen we nog veel meer op het Reghthuysplein: 

  • We vergroten de verblijfsruimte bij de muziektent en plaatsen nieuwe banken.  
  • Er komt een schaaktafel en zitplaats nabij nummer 66.  
  • Er komt een terras midden op het plein.  
  • Er komt een oplaadplaats op zonne-energie voor elektrische fietsen.  
  • De oude ‘fietsnietjes’ vervangen we voor nieuwe fietsparkeerplaatsen. 
  • Kunstobject De Passer komt op de plaats van kunstobject De Harp. De Harp verplaatsen we richting Dorpsstraat. 
  • We verfraaien de parkeerplaatsaanduidingen.  

Parkeren 

De parkeerplaats aan de Achterweg wordt de algemene plaats voor parkeren in het centrum. Bezoekers van het centrum leiden we met extra borden naar deze parkeerplaats. Op deze parkeerplaats is geen beperking in parkeerduur. Op het Reghthuysplein en in de Dorpsstraat handhaven we de blauwe parkeerzone. We gaan het parkeren monitoren. Op het Reghthuysplein is er éénrichtingsverkeer.    

Oplevering 

Eind mei is alles klaar. Dan kunnen inwoners van het dorp en bezoekers koffiedrinken of een hapje eten op de terrassen op en rond het plein. Of een potje schaak spelen. Gratis de elektrische fiets opladen en genieten van het groen en de kunst. Natuurlijk komt er een officiële feestelijke opening. De datum hiervoor volgt nog.