Ben jij een onafhankelijk adviseur met politiek-bestuurlijke kennis en sensitiviteit? Lees dan snel verder.

Wie ben jij?

Als raadsadviseur werk je voor de gemeenteraad. Hiervoor zoek je de samenwerking met de gemeenteraad, met de ambtelijke organisatie en met Nieuwkopers. In deze veelzijdige functie ben je een belangrijke schakel in de voorbereiding van de keuzen en de uitvoering van de prioriteiten van de gemeenteraad. Je bent een proactieve collega met affiniteit en kennis van gemeentelijke democratie en besluitvormingsprocessen. 

Een onafhankelijk functie dus, waarin je zelf op basis van observaties, kennis en kunde iets kan inbrengen en je meerwaarde kan laten zien. Jouw goed ontwikkelde politieke antenne maakt je tot een gewaardeerd klankbord. Je organiseert diverse activiteiten voor de raad. Je draagt bij aan goede communicatie en informatie voor en van de raad; het raadsinformatiesysteem, het huis-aan-huis blad Nieuwkoop Nieuws en social media zijn belangrijke instrumenten daarvoor.

Je adviseert de raadsleden om hun rol optimaal te vervullen. Je bewaakt de actualiteit en signaleert mogelijke knelpunten of kansen. Je houdt de ontwikkelingen in en buiten de gemeente goed bij en onderhoudt daarvoor contact met inwoners. Je helpt bij de keuze welke raadsinstrumenten, zoals moties, amendementen en schriftelijke vragen, op welk moment te gebruiken. Je stelt concept agenda’s op en ondersteunt voorzitters van vergaderingen.

Plek in de organisatie

Je komt te werken in het griffieteam. Naast jou als raadsadviseur bestaat het team uit de griffier, nog een raadsadviseur en een raadsassistent. In de nieuwe situatie heeft de griffie 3,08 FTE.

Wat vragen wij?

Je beschikt over sterke verbindende kwaliteiten, hebt goede netwerkvaardigheden en je kan overzicht brengen in complexe processen. Je kunt strategisch en proactief adviseren en handelen op basis van een goed gevoel voor politieke en maatschappelijke signalen en jouw onafhankelijke meningsvorming. Tegelijkertijd ben je sterk in organiseren en uitvoeren, schakel je snel en steek je de handen uit de mouwen. Je voert zelfstandig de dagelijkse taken van de griffie uit en je bent één van de twee vervangers van de griffier bij zijn afwezigheid. Ondanks de soms hoge druk doe je geen concessies aan professionaliteit, kwaliteit en discretie.

Verder vragen wij

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Ervaring in een bestuurlijk-politieke omgeving of in een soortgelijke functie;
 • Aantoonbare kennis van ambtelijke, bestuurlijke en politieke processen en van het juridische kader waarbinnen de griffie werkt (zoals Gemeentewet, Awb, Woo en AVG);
 • Je houdt van een dynamische omgeving waarin je snel schakelt tussen verschillende onderwerpen en taken;
 • Je legt makkelijk contacten en kan uitstekend samenwerken;
 • Je kunt goed plannen en organiseren;
 • Je bezit over digitale vaardigheden (op dit moment werken we o.a. met Microsoft Office, het zaaksysteem Djuma, het raadsinformatiesysteem iBabs en raadsuitzendingen via Notubiz);
 • Werken in de avonduren is geen probleem voor je.

Wat bieden wij?

 • Een salaris van maximaal € 5.372,-- bruto per maand bij een dienstverband van 36 uur per week (schaal 11, inschaling op basis van kennis en ervaring). Daarnaast bieden we je 17,05% individueel keuzebudget.
 • Een arbeidsovereenkomst van één jaar, welke we daarna bij goed functioneren graag omzetten naar onbepaalde tijd.
 • Diverse opleidings- en ontwikkelmogelijkheden.
 • Een informele en collegiale werksfeer, flexibele werktijden en – werklocaties.

Wie zijn wij? 

De gemeente Nieuwkoop heeft ruim 29.000 inwoners, 21 raadsleden, bestaat uit dertien kernen en ligt centraal in het Groene Hart tussen de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag. En zit met de steden Leiden en Alphen aan den Rijn in de gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland. We zijn groot genoeg voor uitdagende projecten, maar ook klein genoeg om die slagvaardig aan te pakken. Bij ons zijn de lijnen kort en heerst er een prettige sfeer in de gemeenteraad. Dit maakt dat er een gevoel heerst ‘het samen te doen’. Informatie over de gemeenteraad vind je op www.raadnieuwkoop.nl(externe link).

Meer informatie

Heb je vragen over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met Edzard van Holthe, Griffier. Wil je weten hoe de sollicitatieprocedure verloopt? Neem dan contact op met Karin van Es (teamleider P&O). Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 140172. 

Heb je interesse? 

Ben jij de Raadsadviseur die wij zoeken? Stuur dan uiterlijk 30 januari 2023 je CV en motivatie via de website www.werkeninhetwesten.nl(externe link).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.