Voelt u zich regelmatig depressief, oververmoeid of angstig? Ruim vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische klachten. Het is dus niet ongewoon als u (of iemand in uw omgeving) hier last van heeft. Goede hulp of inzicht in de problemen kan vaak helpen. Praat erover met uw partner, familie of vrienden. Of ga naar uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar verdere hulp, bijvoorbeeld een psycholoog. De organisatie Tom in de Buurt kan u helpen met begeleiding en activiteiten. Ook Kwadraad Maatschappelijk werk kan u hierbij helpen.

Tom in de buurt is te bereiken via 088 900 4567 en op de chatfunctie van de website https://tomindebuurt.nl(externe link).

Kwadraad Maatschappelijk Werk kunt u bereiken via 088 900 4000 of per mail via info@kwadraad.nl.

Zorgboerderijen

Wilt u graag andere mensen ontmoeten of een ontspannende activiteit doen? Dan kunt u terecht bij de zorgboerderijen Paradijsvogelbloem, De Sleutelbloem en De Hoop.

U kunt gewoon binnenlopen tijdens de inloop:
- Paradijsvogelbloem: maandag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.
- De Hoop: dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.
- De Sleutelbloem: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie kijkt u op de websites:
https://www.de-sleutelbloem.nl/(externe link)
https://www.zorgboerderijdehoop.nl/(externe link)
https://www.deparadijsvogelbloem.nl/(externe link)

Andere hulpvormen

Er zijn verschillende organisaties die online informatie bieden of een telefoondienst hebben.

Neem contact op met MIND Korrelatie via https://mindkorrelatie.nl/ voor anonieme en professionele hulp bij psychische klachten. Op de website vindt u een overzicht van de instanties waar u terecht kunt voor hulp. Ook leest u hier ervaringsverhalen en informatie over psychische klachten.

Ook op de volgende website vindt u online informatie over psychische hulp:

Bent u gespannen of somber door de coronacrisis? Kijk op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM voor tips en waar u terecht kunt voor hulp.

Wilt u gelijk met iemand praten? U kunt 24 uur per dag bellen met De Luisterlijn. Kijk voor het telefoonnummer en contactgegevens op https://www.deluisterlijn.nl/(externe link).  

Ziet u het leven niet meer zitten en denkt u over zelfdoding? Het is niet eenvoudig om iemand te vertellen over gedachten of gevoelens over zelfmoord. Blijf toch praten. Neem contact op met uw huisarts of psycholoog. Ook kunt u voor (anonieme) hulp terecht bij 113 Zelfmoordpreventie(externe link). Bij 113 Zelfmoordpreventie werken vrijwilligers en professionele hulpverleners. U kunt op deze website chatten en online therapie volgen. U vindt ook informatie en verhalen van lotgenoten op de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Opname en beschermd wonen

Bij zware, ingewikkelde psychische problemen is soms opname met behandeling in een psychiatrische instelling nodig. Dit gebeurt over het algemeen vrijwillig en in overleg. Vormt iemand met psychische problemen een gevaar voor zichzelf en/of zijn omgeving? Dan is gedwongen opname in een psychiatrische instelling mogelijk.

Het kan ook zijn dat iemand met psychische problemen een veilige omgeving nodig heeft, zonder dat dit nodig is voor de behandeling. In dat geval is beschermd wonen met ondersteuning mogelijk.

Ondersteuning met wonen is wonen in een beschermde leefomgeving voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Daar is ook begeleiding die u helpt bij het herstellen van deze klachten. Ondersteuning met wonen heeft als doel om u weer zo zelfstandig mogelijk thuis te laten wonen. 

U kunt contact opnemen met Tom in de buurt voor meer informatie over Ondersteuning met wonen of om een aanvraag in te dienen. Tom in de buurt voert dan eerst een intakegesprek met u om te kijken of Ondersteuning met wonen inderdaad het beste past bij uw behoefte. Tom in de buurt is te bereiken via de chatfunctie op de website www.tomindebuurt.nl(externe link) of via telefoonnummer 088 900 4567. 

Dierbare met psychische klachten

Is er iemand in uw omgeving met psychische klachten? Labyrint In Perspectief(externe link) en Naasten in Kracht(externe link) zijn er voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen. U kunt hier terecht voor informatie, hulp, online lotgenotencontact en gespreksgroepen.

Heeft u gevonden wat u zocht?