Vanwege een landelijke stijging in de aanvragen voor reisdocumenten duurt het langer voordat u een afspraak kunt maken. Maak op tijd afspraak via www.nieuwkoop.nl/contact of telefonisch via 140172.

Meenemen

 • Al uw reisdocumenten: paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig. Is uw reisdocument verlopen maar heeft u wel een geldig rijbewijs? Dan neemt u het rijbewijs ook mee.
 • Eén goed lijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen. Let op: de foto moet voldoende contrast hebben.  
 • Kinderen onder de 18 jaar: toestemming van beide ouders (of van degenen die het gezag over het kind hebben) en (een kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders/degenen die het gezag hebben. Toestemming kan gegeven worden met DigiD of schriftelijk. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier onderaan deze pagina downloaden en invullen.  
  Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag
 • Uw pinpas (voor uw en onze veiligheid, graag pinnen) of contant geld.

Kosten

 • Paspoort vanaf 18 jaar € 83,87 (geldigheid tien jaar)
 • Paspoort t/m 17 jaar € 63,42 (geldigheid vijf jaar)
 • Extra kosten bij spoedaanvraag € 57,09
 • Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 63,42 (geldigheid max. vijf jaar)
 • Zakenpaspoort vanaf 18 jaar € 83,87 (geldigheid tien jaar)
 • Zakenpaspoort t/m 17 jaar € 63,42 (geldigheid vijf jaar)

Afspraak maken

Ophalen paspoort

Uw nieuwe paspoort ligt na maximaal vijf werkdagen op afspraak voor u klaar. U haalt uw paspoort zelf op en levert uw oude document(en) in. Tenzij deze al bij de aanvraag ingenomen is. Voor het ophalen van uw nieuwe reisdocument is er al een afspraak voor u gemaakt. Bekijk de openingstijden. Let op: u moet uw paspoort binnen drie maanden na aanvraag persoonlijk hebben opgehaald anders zijn wij verplicht het paspoort te vernietigen. 

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het paspoort in principe de volgende werkdag vanaf 10.00 uur op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 0172.

Noodpaspoort

Vertrekt u vandaag al? U heeft dan een nooddocument nodig, dit wordt afgegeven door de Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie te doen, maar u kunt dit direct online melden bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Online melden vermissing reisdocument

De melding wordt direct verwerkt. Het document is dan ongeldig en kan niet meer worden gebruikt. Vindt u uw paspoort terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u in het buitenland uw paspoort kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer) bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Bij terugkomst in Nederland moet u ook aangifte doen bij de gemeente. 

Reizen met minderjarige kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

 • Een toestemmingsformulier (via de website van de Koninklijke Marechaussee).
 • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder.
 • Recent internationaal uittreksel Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP) van het kind, mét oudergegevens.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladen: 64 in plaats van 32. Dat is handig als u regelmatig reist (zakelijk of privé) en extra ruimte nodig heeft voor douanestempels en visa.

Heeft u gevonden wat u zocht?