Ondermijning
Ondermijning is een bedreiging voor onze gemeente, omdat het de boven- en onderwereld vermengt. Als iets vreemd lijkt zoals rare geuren of verdachte activiteiten, twijfel dan niet. Meld het via de knop hieronder. Samen kunnen we onze buurt veiliger maken.
Ondermijning is een bedreiging
Ondermijning is een bedreiging voor onze gemeente. Als iets verkeerd voelt, is het meestal ook verkeerd. Ga op uw ogen en neus af. Een vreemde geur kan wijzen op een drugslab. Een wit busje dat is achtergelaten, kan een dumping betekenen. Een afgeplakt pand kan wijzen op een drugslab of witwassen.
Maar ook wanneer een onbekende uw schuurtje wil huren, geen contract wil en contant wil afrekenen. Of wanneer uw zoon thuiskomt met een pak geld en dat blijkt dat hij zijn bankpas heeft uitgeleend. Een winkel in uw buurt waar ze alleen contant geld aannemen. Of een buurman die werknemers uit het buitenland opvangt. Dit kan allemaal ondermijning zijn.
Lastig te herkennen
Ondermijning is lastig om te herkennen. Toch is het belangrijk dat u het meldt als iets niet goed voelt. We gaan liever te vaak op meldingen af dan dat we niets horen.
Om ondermijning aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen meehelpt. Samen met de politie en andere partijen kunnen we maatregelen nemen. Dit kan op juridisch gebied bij het maken van beleid en met toezicht en controles. En uw hulp en oplettendheid is belangrijk om onze gemeente veilig te houden. Als u iets verdachts ziet of hoort, laat het ons dus weten. Samen maken we onze gemeenschap sterker en veiliger. Klik hiervoor op de meldknop bovenaan deze pagina.
Signalen
Al is ondermijning moeilijk te herkennen, er zijn veel signalen die op ondermijning kunnen wijzen. Voor alles geldt; luister naar uw onderbuikgevoel. Wij lichten er een paar signalen uit.
Drugshandel
- Aanloop (bekende) gebruikers/dealers
- Aanloop op vreemde (nachtelijke) tijdstippen
- Drugsafval op straat (zoals sealpacks, zakjes, vloeitjes, rietjes)
- Overlast van personen die onder invloed zijn van drugs
- Bezoekers die korte tijd in panden blijven
- Auto’s die langsrijden of parkeren waar andere personen in- en uitstappen
- Veel verkeersbewegingen
Malafide bedrijven
- Afwijkende openingstijden (vaak gesloten)
- Alleen contant betalen
- Bijzondere locatie (geen aanloop)
- Bedrijf heeft geen website
- Opvallend weinig of juist veel personeel
- Weinig of geen klandizie
- Werkplaatsen waar niemand aan het werk is
- Terrein vaak afgesloten
Hennepkwekerijen en drugslaboratoria
- Aanloop op vreemde tijdstippen
- Afgeplakte ramen
- Anijsachtige of acetongeur (drugslab)
- Geluid van kluswerkzaamheden op vreemde tijdstippen
- Gezoem van afzuigapparatuur
- Hennepgeur
- In- en uitladen bouwmaterialen op vreemde tijdstippen
- Klachten of vermoedens van omwonenden
- Onregelmatige stroom (bijvoorbeeld flikkerend licht)
- Pand lijkt onbewoond/ongebruikt
- Ramen aan de binnenkant zijn beslagen/vochtig, waterschade bij onderburen enzovoort
Witwassen
- Bedrijf heeft geen website
- Ondernemers vertonen (luxe) leefstijl die niet past bij hun bedrijf
- Onderneming die blijft bestaan, ook al komen er (bijna) geen klanten
- Onduidelijke bedrijfsactiviteiten
- Rijden in luxe/dure auto’s (vaak meerdere)
- Voorkeur voor contante betaling
Drugsdumping
Illegale dumpingen gebeuren meestal in het donker. Vaak gaat het om grote hoeveelheden die bestuurders met een bestelbus of kleine vrachtwagen vervoeren of met voertuig en al achterlaten.
Drugsdumping herkennen
- Drugsafval zit vaak in kunststof vaten zoals grote tonnen of jerrycans. Het zit soms ook in metalen vaten of gasflessen.
- Criminelen dumpen het afval langs de weg, in een bos of in een open veld. Soms zit het chemisch afval in een uitgebrande auto.
- Voertuigen op een niet voor de hand liggende plaats in het bos of buitengebied (bijvoorbeeld op een doodlopend weggetje), personen die schichtig rondkijken en met hoge snelheid vertrekken.
- Illegale dumpingen van drugs gebeuren vaak in het donker.
- Het gaat vaak om grote hoeveelheden die bestuurders met bestelauto’s of kleine vrachtauto’s vervoeren.
- Drugsafval is vies en gevaarlijk spul, de personen die de dumping doen, dragen vaak handschoenen.
Voor (potentiële) verhuurders van loodsen en schuren
Verhuren van uw schuur of loods aan criminelen is schadelijk voor uzelf en uw omgeving. U draait voor schade op en de politie kan uw bedrijf/woning sluiten. Een goede toetsing van de huurder is erg belangrijk. Verhuur uw pand niet als u geen goed gevoel hebt bij de huurder.
Vermoedt u een kwekerij of drugslab in uw pand of omgeving of herkent u één of meerdere signalen? Blijf er niet mee lopen, meld wat u weet bij ons of de politie, ook als u twijfelt. Wij overleggen graag met u.
Tips bij verhuren pand
Wilt u uw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren, wees dan altijd alert. Veel mensen zijn als verhuurder al slachtoffer geworden van criminelen. Onder valse voorwendselen huren ze uw pand en kweken er hennep of starten een drugslaboratorium. Dit kan leiden tot grote schade aan uw pand. Doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade.
Daarnaast draait u vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of drugslaboratorium. Bovendien deinzen criminelen niet terug voor geweld en intimidatie. Allemaal risico’s waarmee u als verhuurder niet geconfronteerd wil worden.
Wilt u veilig uw pand verhuren? Zorg dan dat u:
- toestemming hebt om het pand te mogen verhuren van uw opstalverzekeraar en uw hypotheekverstrekker;
- een origineel en geldig legitimatiebewijs heeft gezien van de huurder, dat u dit heeft gecontroleerd en zelf een kopie heeft;
- heeft vastgesteld dat de huurder rechtmatig in Nederland verblijft;
- heeft vastgesteld dat de huurder voldoende legaal inkomen heeft om de huur te kunnen betalen en dat u hiervan documenten heeft gezien, deze heeft gecontroleerd en er een kopie van heeft gemaakt;
- een schriftelijk ondertekend huurcontract heeft met daarin onder meer afspraken over het gebruik en inspectie van het pand en over de ontbinding van het contract;
- geen contante betalingen accepteert én dat u alleen huur ontvangt van de bankrekening van de huurder;
- goed en periodiek toezicht houdt op het pand en het gebruik ervan;
- een goede huuradministratie voert (inclusief bovenstaande documentatie).
Melden
U kunt uw vermoeden van ondermijning melden via de volgende kanalen:
- via de meldknop bovenaan deze pagina
- de politie 0900 8844 (bij spoed 112)
- Meld Misdaad Anoniem 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl
- Verbeterdebuurt www.verbeterdebuurt.nl
Wat er met uw melding gebeurt
Uw melding komt terecht bij de afdeling Beheer en Openbare Ruimte (BOR). Bij het team Toezicht en Handhaving van onze gemeente. Onze collega’s nemen uw melding altijd serieus en behandelen, controleren en beoordelen uw informatie. Vervolgens bepalen zij of zij uw melding delen met onze samenwerkingspartners zoals de politie, justitie en andere veiligheidspartners. Als u heeft aangegeven dat u anoniem wilt blijven, blijft u anoniem.
Wanneer onze partners of wij het noodzakelijk vinden, ondernemen we actie. Bijvoorbeeld door een vergunning in te trekken, een subsidie stop te zetten of door het starten van een strafrechtelijk onderzoek.
Wij houden u niet op de hoogte van het verloop en het resultaat van deze acties vanwege de privacy van de betrokkene(n).
Vraag & Antwoord
Wij hebben een 'vraag en antwoord' gemaakt zodat u snel antwoorden vindt op veelgestelde vragen.
Waarom is mijn melding belangrijk?
Uw melding is van groot belang. Het helpt bij het beschermen en versterken van onze gemeenschap. Ondermijnende activiteiten bedreigen onze open samenleving en wat u ziet, hoort of ruikt, kan belangrijke informatie geven.
Wij nemen elke melding serieus en ondernemen actie om de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente te beschermen. Samen met u, de politie en andere partners kunnen we maatregelen nemen en ondermijning aanpakken. Uw betrokkenheid maakt een verschil en draagt bij aan een sterke en veilige gemeenschap.
Kan ik anoniem melden en hoe?
Ja, dat kan. Dit kunt u doen door uw vermoeden te melden via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 70 00.
Wat doet de gemeente om ondermijning te voorkomen?
Wij nemen actieve maatregelen om ondermijning te voorkomen en te zorgen voor een veilige gemeenschap. Enkele van de initiatieven en preventieve maatregelen die wij nemen, zijn:
- samenwerking: Wij werken nauw samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners om informatie te delen en gezamenlijk op te treden tegen ondermijnende activiteiten.
- bewustwording: Door bewustwordingscampagnes te organiseren, proberen wij de kennis van inwoners over ondermijnende praktijken te vergroten. Hierdoor kunnen zij deze beter herkennen en melden.
- toezicht en handhaving: Ons team Toezicht en Handhaving controleert actief op verdachte situaties en grijpt in als dit nodig is. Dit kan leiden tot het intrekken van vergunningen, het stopzetten van subsidies of het starten van een strafrechtelijk onderzoek.
- juridische maatregelen: Wij nemen juridische stappen zoals het aanscherpen van regelgeving en het nemen van bestuurlijke maatregelen.
- samenwerking met inwoners: Wij moedigen onze inwoners aan om actief deel te nemen aan de veiligheid van de gemeenschap door verdachte situaties te melden. Uw betrokkenheid is van groot belang om ondermijning te voorkomen en aan te pakken.
Met al deze inspanningen streven we naar een sterke verdedigingslinie tegen ondermijning om onze gemeente leefbaar en veilig te houden.
Hoe vaak komt ondermijning voor in onze gemeente?
Het exacte aantal gevallen van ondermijning verschilt. Het is soms lastig om een precies beeld te schetsen, omdat de activiteiten vaak een verborgen aard hebben. Wij werken actief aan het controleren en bestrijden van ondermijning. Vanwege privacy- en lopende onderzoeken kunnen we over veel zaken niet communiceren. Wel blijven we transparant over onze inspanningen en we delen regelmatig updates over maatregelen en resultaten.
Uw meldingen dragen bij aan het vergroten van ons inzicht en het ondernemen van acties tegen ondermijning.