Maai Mei Niet

Dit is een oud bericht.

In het vroege voorjaar staan nog maar weinig planten en bloemen in bloei waardoor vlinders, bijen en andere bestuivers minder te eten hebben dan in de zomer. Om deze bestuivers van voldoende voedsel te voorzien, startten Engeland en België de campagne ‘Maai Mei Niet’. Hierbij roepen zij iedereen op, om in de maand mei hun gazons (deels) niet te maaien.

Dit jaar doen wij ook mee met ‘Maai Mei Niet’ en maaien we op diverse plekken (waar mogelijk) het gras niet. Door niet te maaien verschijnen er al snel veel bloemen, zoals de paardenbloem, muizenoor, boterbloem, weegbree, madeliefje en dovenetel. Deze bloemen zijn een waardevolle voedselbron voor onze bestuivers. Wist u dat… de paardenbloem voedsel biedt aan 27 soorten bijen?! Dit is belangrijk omdat de bestuivers op hun beurt voor het voedsel zorgen waar wij zo van houden, zoals aardbeien, cacao, appels en amandelen.

We hopen op een bloemrijk resultaat waar ook u van kunt meegenieten.

Leuk om te weten: meedoen aan 'Maai Mei Niet' is vorig jaar in de motiemarkt door één van jullie voorgesteld én deze motie is aangenomen door de raad. Dit jaar voeren we het uit! 

Doet u ook (n)iets voor de natuur?

Wilt u de bijen, vlinders en alle andere bestuivers echt helpen? Maai dan in mei uw gazon (deels) niet en creëer zo extra voedsel! U kunt uw gazon ook aanmelden via www.maaimeinietnederland.nl en ontvang leuke tips. Tel eind mei het aantal bloemen in één vierkante meter van het niet gemaaide gras, dan berekent de Bijenstichting de nectarscore van uw tuin. Zo weet u hoeveel nectar u heeft geproduceerd voor alle bestuivers.