Het aanvragen van een openbare oplaadpaal

In de gemeente Nieuwkoop worden openbare laadpalen aan de openbare weg door marktpartijen geplaatst. Via de marktpartij kunt u een aanvraag indienen voor een laadpaal bij u in de buurt. Op dit moment kunt u de aanvraag voor een laadpaal voor het opladen van elektrische auto’s indienen bij PARKnCHARGE(externe link) of CityCharging(externe link). U kunt op beide websites de verschillende laadaanbieders vergelijken en kiezen welke aanbieder het beste past bij uw wensen. Een overzicht van de bestaande oplaadpunten voor elektrische voertuigen kunt u bekijken op de website van oplaadpalen.nl(externe link).

Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt?

De exacte locatie van de laadpaal zal afhangen van de optimale invulling van de openbare ruimte en door de marktpartij in overleg met de gemeente worden vastgesteld. Aan onderstaande vier punten kunt u toetsen of u in aanmerking komt voor een laadpaal:

  • U heeft geen mogelijkheid op eigen terrein een laadpunt te realiseren.
  • Uw elektrische of hybride auto heeft een actieradius van ten minste 50 kilometer óf 9kWh accucapaciteit.
  • Binnen 200 meter van uw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
  • U bent woonachtig of werkzaam in de gemeente Nieuwkoop en kunt dat aantonen.

De gemeente en de marktpartij bepalen samen of en waar een laadpunt kan worden gerealiseerd. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie van de laadpaal.

Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag?

Het realiseren van een oplaadpunt is een samenspel tussen marktpartij, netbeheerder en gemeente. De totale doorlooptijd bij alle partijen gezamenlijk is ongeveer 18 weken, waarvan 6 weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn van het verkeersbesluit. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan duurt het aanvraagproces mogelijk langer.

Heeft u gevonden wat u zocht?