Gemeentelijke toeslag voor Peuteropvang

Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst kunnen vanaf september 2020 een gemeentelijke toeslag voor peuteropvang aanvragen. Dit kunnen zij aanvragen voor maximaal acht uur opvang per week. De hoogte van de toeslag wordt, net als bij de belastingdienst, berekend op basis van het inkomen van de ouders.  De toeslag is alleen aan te vragen voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Recht op gemeentelijke toeslag

Wanneer één van beide ouders niet werkt of studeert, dan heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. In dat geval kunt u de gemeentelijke toeslag voor peuteropvang aanvragen. Voor meer informatie over kinderopvangtoeslag kunt u terecht op de website van de belastingdienst.(externe link)

Gebruik maken van gemeentelijke toeslag

U kunt deze toeslag aanvragen via de peuteropvang locaties zelf. Bij inschrijving van uw zoon of dochter geeft u aan dat u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. U dient hiervoor een inkomensverklaring (IB60 formulier) in te leveren bij de peuteropvang locatie. Met uw inkomensverklaring berekent de peuteropvang locatie de hoogte van uw gemeentelijke toeslag. Deze toeslag verrekenen zij met het uurtarief en het bedrag dat overblijft brengen zij bij u in rekening (de ouderbijdrage).

Aanvragen inkomensverklaring/IB60 formulier

U kunt een inkomensverklaring of wel een IB60 formulier aanvragen bij de belastingdienst. Hierop staat uw gezamenlijke inkomen van het voorgaande jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de belastingdienst(externe link).

Peuteropvanglocaties

Bij de volgende peuteropvang locaties is het mogelijk om gebruik te maken van deze vergoeding.

  • Trixie, Kinderopvang Polderpret, Woerdense Verlaat
  • Kruimeltje, Kinderopvang Polderpret, Noorden
  • Het Vijvertje, Kinderopvang Polderpret, Nieuwkoop
  • Kinderopvang de Ark, Zevenhoven
  • De Drieturven, Stichting Kinderopvang Liemeer, Zevenhoven
  • De Stal, Stichting Kinderopvang Liemeer, Nieuwveen
  • Kindcentrum de Boomhut, Ter aar
  • Het Veldmuisje, Stichting Kinderopvang Liemeer, Ter Aar
  • ’t Rakkertje, Stichting Kinderopvang Liemeer, Langeraar

Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE)

Binnen de gemeente zijn afspraken gemaakt met de kinderopvangorganisaties en het onderwijs over Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE) om achterstand bij jonge kinderen te voorkomen. Wanneer peuters een achterstand laten zien kunnen zij extra uren gebruik maken van opvang, bekostigd door de gemeente. De peuters worden hiervoor geobserveerd op de opvanglocaties. Het CJG geeft hiervoor de VE-indicatie af, dit verloopt via de opvanglocatie.