Als eigenaar van een hond weet u hoeveel plezier zo’n dier kan geven. Maar niet iedereen is dol op honden en zeker niet op hondenpoep. Het is de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om ervoor te zorgen dat anderen hier geen overlast van hebben. Veel inwoners storen zich aan hondenpoep op straat. Poep aan je schoen, rolstoel of kinderwagen is ook niet leuk. In deze special vindt u de belangrijkste regels van ons hondenbeleid. Het uitgangspunt van het hondenbeleid van de gemeente Nieuwkoop is dat de openbare ruimte van ons allemaal is, met of zonder hond. Samen zorgen we voor een leefbare omgeving voor iedereen!

De regels op een rij

Heeft u een hond? Dan vraagt de gemeente u om u aan de volgende regels te houden:

  • Binnen de bebouwde kom ruimt u altijd de poep van uw hond op.
  • Iedereen die de hond uitlaat, heeft opruimmiddelen bij zich (een schepje of een zakje)
  • Binnen de bebouwde kom heeft u de hond aan de lijn. Alleen in de losloopgebieden mogen honden los lopen (zie de kaart voor de losloopgebieden)
  • In de losloopgebieden mag de hond los maar ruimt u wel de poep op.
  • U ruimt de hondenpoep altijd direct op, ook in de losloopgebieden.
  • U laat uw hond natuurlijk niet uit bij kinderspeelplaatsen en speelveldjes en trapveldjes. Ook aan de lijn zijn honden hier niet welkom.

Toezichthouders controleren of u zich aan de regels houdt. 

Kwetsbare natuur

In de natuurgebieden rondom Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat zijn extra regels. Hier leven kwetsbare dieren die extra bescherming nodig hebben. Zo geldt er een aanlijnplicht langs de Hogedijk (bij de Groene Jonker) in Zevenhoven, Ruygenborg in Nieuwkoop, aan de Hollandsekade en in de Haeck in Woerdense Verlaat. In de gebieden waar u niet mag komen met uw hond wordt dit aangegeven met borden. De toezichthouders van Natuurmonumenten mogen boetes uitdelen bij overtreding van deze regels.

Even uitrennen in losloopgebieden

In de speciale losloopgebieden mag uw hond lekker rennen en spelen. Hier hoeft u de hond niet aan te lijnen maar ruim wel de poep op, want dat moet altijd. Kijk voor de losloopgebieden op de kaart.

Regels honden uitlaten Meijepad, Meijepark en Strand Meijepark

De regels voor het uitlaten van honden op het Meijepad zijn veranderd. Voorheen was dit een losloopgebied maar door ervaringen en herinrichting in dit gebied zijn de regels veranderd:

  • Het hele Meijepad, inclusief vlonderpad: honden aangelijnd en opruimplicht
  • Meijepark (noordelijk deel): losloopgebied en opruimplicht
  • Meijepark (zuidelijk deel tot het strand): honden aangelijnd en opruimplicht
  • Strand Meijepark: hele jaar verboden voor honden

En buiten de bebouwde kom?

Het buitengebied van de gemeente is een ideaal wandelgebied. Voor uw huisdier is het natuurlijk fijn om daar vrij te kunnen rondlopen. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen, behalve als er is aangegeven dat het niet mag. Helaas zijn honden en loslopend vee geen goede combinatie. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van honden een schadelijke parasiet overbrengen. Daarom is een aantal gebieden in het buitengebied aangewezen als ‘honden aangelijnd en opruimplicht’. In deze gebieden houdt u uw hond aan de lijn en ruimt u de poep op. Om dit duidelijk aan te geven zijn er borden geplaatst waarop is aangegeven dat er moet worden aangelijnd en opgeruimd.

Hondenbelasting

Sinds 1 januari 2017 is de hondenbelasting in de gemeente Nieuwkoop afgeschaft.

Heeft u gevonden wat u zocht?