Het aantal inwoners met overgewicht is afgelopen jaren in alle leeftijdscategorieën toegenomen in Nieuwkoop. Deze trend willen we doorbreken. Overgewicht heeft niet alleen fysiek grote gevolgen voor de gezondheid, maar ook psychisch. Zo zitten inwoners met overgewicht vaak minder goed in hun vel en kunnen zij zich bijvoorbeeld eenzaam voelen. Om overgewicht terug te dringen is het belangrijk om aandacht te hebben voor alle omstandigheden die de kans op overgewicht vergroten. Goede voeding en genoeg bewegen zijn belangrijk, maar ook geldzorgen en stress kunnen een oorzaak zijn van overgewicht.

In samenwerking met scholen, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg en ouders leren we kinderen vanaf jonge leeftijd gezond gedrag aan. De gemeente sluit zich hiervoor aan bij JOGG, een programma voor een gezonde jeugd met een gezonde toekomst. Ook maken we sporten en bewegen toegankelijk voor iedereen en stimuleren we om meer te gaan bewegen. Meer informatie over JOGG kunt u vinden op https://jogg.nl(externe link). Wilt u aan de slag met JOGG? Neem dan contact op met onze JOGG regisseur via info@nieuwkoop.nl.

Tips voor een gezond gewicht

Wanneer u gevarieerd eet en niet te veel, voelt u zich fitter en blijft u langer gezond. Tips voor een gezonde leefstijl vindt u op www.voedingscentrum.nl(externe link). U kunt hier uw eetgewoonten testen met de Eetmeter of met de BMI-meter kijken of u een gezond gewicht heeft.

Bij het ouder worden is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Op de website www.goedgevoedouderworden.nl(externe link) vindt u informatie en advies over voeding en bewegen.

Maakt u zich zorgen over uw gewicht?

Ga naar uw huisarts of direct naar een diëtist. Bij de diëtist krijgt u advies en uitleg over verstandig leven, afvallen en aankomen. Hulp bij afvallen zit in het basispakket van uw zorgverzekering en bestaat uit maximaal 3 uur dieetadvies per kalenderjaar. Wanneer dit niet voldoende is, kunt u er ook een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Leefstijlcoaches

U kunt ook aan de slag gaan met een leefstijlcoach. Leefstijlcoaching wordt voor mensen met overgewicht vergoed vanuit het basispakket.  Zij werken met groepsbijeenkomsten en individuele coachsessies. In een positieve sfeer werkt u zo aan een fijner leven. U bepaalt zelf wat u wilt en kan veranderen om uw doelen te behalen. Er zijn verschillende leefstijlcoaches in Nieuwkoop.

Overzicht leefstijlcoaches Nieuwkoop
Fitcoach Lia van TrigtLia van TrigtZevenhovenwww.liavantrigtfitcoach.nl(externe link)
Happy 2 Feel GoodDebby ImmerzeelNieuwkoopwww.happy2feelgood.nl(externe link)
Body en BeLouis ChatleinNieuwkoopwww.bodyenbe.nl(externe link)
Balanced ActionAleid BoutenWoerdense Verlaatwww.aleidbouten.nl(externe link)
JworxoutJudith van DamLangeraarwww.jworxout.com(externe link)
Valentijn Sport en LifestyleBjörn Valentijn www.valentijnsportenlifestyle.nl(externe link)
Sport in uitvoeringKees van Berkel www.sportinuitvoering.nl(externe link)
E.M.P.T.Erik MolNieuwkoope.m.p.t.sports@ziggo.nl
DubbelFitAnnoeska DomburgZevenhovenwww.dubbelfit.nu(externe link)
Gewoon gezond fitCarola van Heusden - StuivenbergNieuwkoopwww.gewoongezondfit.nl (externe link)
Gewicht op niveauPetra SchoenNieuwkoopwww.gewichtopniveau.nl(externe link)
YofiSven KolmerNieuwkoopwww.yofitraining.nl(externe link)
COOL Coaching op leefstijlTopfit FysioNieuwkoop en Ter Aarwww.fysiotopfit.nl/leefstijlcoach(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?