Erkennen van kind
Als twee mensen samen een kind krijgen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, heeft het kind wettelijk gezien één ouder: de biologische moeder. De vader of duomoeder moet eerst het kind erkennen om juridisch gezien de ouder te worden van het kind. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn.
Erkenning houdt in:
- u krijgt een zorg- en opvoedingsplicht voor het kind
- het kind krijgt wederzijds erfrecht
- het kind kan uw achternaam krijgen
Voor het regelen van erkenning kunt u online een afspraak maken.
Online afspraak maken (externe link)
Meenemen
- geldig identiteitsbewijs van erkenner en biologische moeder, of een kopie hiervan
- toestemming van de biologische moeder, zelf geschreven of in persoon
- om het kind de achternaam van de erkenner te geven, moet de biologische moeder meekomen (alleen bij het eerste kind)
- als u geen gezamenlijk gezag over het kind wil krijgen, moet u beiden in persoon aanwezig zijn bij de erkenning
Erkennen voor de geboorte
Een erkenning tijdens de zwangerschap wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap bij de geboorte al vastgelegd is.
Erkennen bij of na de geboorte
Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte van het kind staan. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind schriftelijke toestemming geven. Vanaf 16 jaar moet het kind persoonlijk meekomen.
Ouderlijk gezag
Door erkenning heeft u automatisch beiden het ouderlijk gezag over uw kind. Wilt u dat alleen de moeder het gezag heeft? Bij de erkenning wordt dan vastgelegd dat alleen de moeder het gezag over het kind heeft. Als u geen gezamenlijk gezag over het kind wil krijgen, moet u beiden in persoon aanwezig zijn bij de erkenning. Meer informatie over gezag leest u op de website van Rijksoverheid(externe link).