Duurzaamheid

Wij zetten ons op verschillende manieren in om klimaatverandering tegen te gaan. Zoals door het stimuleren van het duurzaam opwekken van energie en de inzet voor een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving. Daarbij werken we samen met bedrijven, inwoners, maatschappelijke organisaties en vele anderen voor een duurzame toekomst voor onze gemeente. Op www.duurzaam-nieuwkoop.nl leest u hier alles over.

Wij willen ambitieus aan de slag met de verduurzaming van onze gemeente. Daarvoor stelde onze gemeenteraad op 28 mei 2020 het Beleidskader Duurzaamheid vast met een routekaart op zes thema’s:

  • energietransitie
  • klimaatadaptatie
  • circulaire Economie
  • biodiversiteit
  • mobiliteit
  • verduurzamen van de eigen organisatie

In het beleidskader staat niet alleen hoe wij inwoners en bedrijven stimuleren om te verduurzamen. Er is ook te vinden hoe wij onze eigen organisatie verduurzamen. We willen graag het goede voorbeeld geven.

Duurzaamheidsprogramma 2021-2024

Om deze ambities en doelstellingen uit het beleidskader te bereiken, stelde onze gemeenteraad op 18 maart 2021 het Duurzaamheidsprogramma 2021-2024 vast. Het beschrijft de uitvoering voor de komende vier jaar met een overzicht van de projecten en activiteiten. Hieronder staan een aantal belangrijke projecten en (regionale) trajecten benoemd.

Regionale Energiestrategie (RES)

Naast onze eigen ambities is er het Klimaatakkoord met de afspraak om Nederland in 2050 aardgasvrij te hebben. In dit landelijke akkoord is afgesproken dat elke regio in Nederland een Regionale Energiestrategie (RES) opstelt om een deel van die doelstellingen op regionaal niveau uit te werken. Wij vallen binnen de regio Holland Rijnland.

Zonne-energie

Voor ons is binnen de regionale samenwerking vooral het vraagstuk rond het onderdeel Elektriciteit in de RES van belang. Wij zien vooralsnog geen mogelijkheden voor grote en middelgrote windturbines op ons grondgebied. De focus ligt op het stimuleren van zonnepanelen op daken en het in goede banen leiden van initiatieven voor zonnevelden. Voor dat laatste is een afwegingskader zonne-energie opgesteld.

Op weg naar aardgasvrij

In de RES gaat het niet alleen over het opwekken van duurzame elektriciteit via windmolens en zonnevelden. Ook energiebesparing, warmte en duurzaam vervoer komen aan bod. Onze stappen op weg naar aardgasvrij wonen omschrijven we in een eigen Transitievisie Warmte.

Projecten

Dit alles leidt in verschillende projecten waar we samen met andere organisaties en u actief mee zijn tot:

Energiecoaches

Een energiecoach is een vrijwilliger die uit onze gemeente, kern of wijk komt. Alle energiecoaches hebben een leertraject tot energiecoach gevolgd en vaak hebben ze ruime ervaring in het verduurzamen van de eigen woning. De coach komt bij u langs, heeft verschillende energiebesparende producten bij zich om te laten zien en adviseert u over het verduurzamen van uw woning. Ook kan de coach u informatie geven over subsidies die u daarvoor kunt aanvragen. Onze inwoners kunnen een gratis adviesgesprek aanvragen. 

Meer informatie

Subsidies

Er zijn verschillende subsidies die verduurzamen extra aantrekkelijk maken. Wanneer u besluit uw woning te isoleren of te voorzien van nieuwe beglazing komt u mogelijk in aanmerking voor de gemeentelijke subsidie uit het Energiebesparingsfonds. Wij geven een subsidie van twintig procent van de kosten tot een maximum van €2.500,-.   

Meer informatie en de voorwaarden

Daarnaast zijn er landelijke subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energiebesparing (ISDE). Als eigenaar van een koopwoning kunt u subsidie krijgen voor een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met vijf typen isolatiemaatregelen. 

Subsidie-overzicht

Energiescans voor bedrijven

Met een energiescan kunt u het energieverbruik van uw bedrijf of organisatie verminderen. Wij stellen via de Omgevingsdienst West-Holland elk jaar gratis energiescans beschikbaar. 

Meer informatie

Operatie Steenbreek

Om de gevolgen van klimaatverandering zoals heftige regen, hitte, droogte en de afname van de biodiversiteit tegen te gaan, zijn wij aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Door tuinen te vergroenen, maken we ze klimaatbestendiger, mooier en vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.

Meer informatie

Regionaal Energieloket Nieuwkoop

Wij werken samen met Energieloket Nieuwkoop om u te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes bij het verduurzamen van uw woning. Onafhankelijke adviseurs vertellen hoe u uw woning comfortabel, energiezuinig, duurzaam en aardgasvrij verbouwt. Zo maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Ook vindt u op de website van Energieloket Nieuwkoop een overzicht van de subsidies die verduurzamen extra aantrekkelijk maken.

Meer informatie

Gebiedscoöperatie Nieuwkoop

De Gebiedscoöperatie Nieuwkoop (GCN) is een organisatie van een groep actieve inwoners van onze gemeente die verschillende projecten uitvoeren om onze gemeente te verduurzamen. Een van de projecten die ze organiseren, zijn postcoderoosprojecten. 

Meer informatie

Actie 'Gratis hulp bij energie besparen'

Voor alle inwoners die in 2022 energietoeslag hebben ontvangen, is er de actie ‘Gratis hulp bij energie besparen.’ Deze actie houdt in dat u gratis energiebesparende producten en maatregelen geïnstalleerd krijgt. Denk aan radiatorfolie, ledlampen en het plaatsen van buisisolatie. Uw energiegebruik gaat omlaag en daarmee ook uw energierekening. 

Wij hebben u een brief gestuurd waarin staat hoe de actie precies in zijn werk gaat. 

Meer informatie