Planning

 1. Afgerond: Exploitatieovereenkomst getekend -

  13 september 2021 hebben wethouder Guus Elkhuizen en Vink Bouw de exploitatieovereenkomst getekend.

 2. Afgerond: Omgevingsvergunning -

  15 oktober 2021 is de omgevingsvergunning aangevraagd.

 3. Afgerond: Start inschrijving -

  Op woensdag 1 juni 2022 start de inschrijving voor de verkoop van de appartementen. Dit kan tot 6 juni 2022

 4. Afgerond: Toewijzing appartementen -

  Op 7 juni 2022 zijn alle appartementen toegewezen.

 5. Afgerond: Omgevingsvergunning onherroepelijk -

  Op 30 juni 2022 is de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden wat betekent dat er toestemming verkregen om het plan uit te voeren. 

Aan de Grendel in Nieuwkoop worden 16 startersappartementen ontwikkeld. De 16 startersappartementen zijn verdeeld over twee appartementencomplexen van ieder twee lagen. De twee gebouwen worden van duurzaam hout gebouwd. Duurzame houtbouw heeft veel voordelen: het is duurzamer voor de natuur en hout neemt CO2 op. Bovendien zorgt de toepassing van veel hout voor aangenamere temperatuur in, en rondom de gebouwen. De appartementen worden bovendien voorzien van zonnepanelen en een groen dak. Er worden voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein mee ontwikkeld.

sfeerimpressie appartementencomplexen
sfeerimpressie appartementencomplexen

Voor deze appartementen geldt dat het gaat om starters-appartementen, wat inhoudt dat de appartementen vallen in de ‘goedkope koop’ categorie en waarbij er een verkoopprijs circa € 210.000, - v.o.n. wordt aangehouden. De appartementen hebben een oppervlakte van circa 50m2 en beschikken over een gezamenlijke fietsenberging en gezamenlijke buitenruimte.

Bestemmingsplan

De ontwikkellocatie heeft al een woonbestemming waardoor een nieuw bestemmingsplan niet nodig is. Er is op 15 oktober 2021 een vergunning aangevraagd door de ontwikkelaar Vink Bouw. Naar verwachting wordt de procedure van de vergunning eind van het voorjaar ofwel begin van de zomer afgerond. In deze vergunning staan verschillende randvoorwaarden waar het plan aan moet voldoen. Wanneer de vergunning wordt verleend is er toestemming verkregen om de plannen voor de bouw uit te voeren.

Inrichtingsplan

Vink Bouw en de gemeente hebben samengewerkt aan het plan voor de Grendel waarbij de uitgangspunten waren: woningen voor jongeren en starters, lage en kleinschalige bouw, open zichtlijnen voor buurtbewoners en voldoende parkeren. Daarnaast is een groen, biodivers en duurzaam karakter van belang. Naar aanleiding van feedback van verschillende buurtbewoners zijn een aantal puntjes op de i gezet ten aanzien van de locatie van de parkeerkoffer (links in het groen op onderstaande afbeelding) en de behoefte aan een verkeersdrempel.
Vervolgens is er door de gemeente samen met Vink Bouw een inrichtingsplan gemaakt voor het plangebied de Grendel, welke hieronder te zien is. In het inrichtingsplan is veel aandacht voor een groene, kwalitatieve en biodiverse leefomgeving. Dit betekent dat de nadruk ligt op zoveel mogelijk groen, zo min mogelijk verharding en een mooie diversiteit aan beplanting die gericht is op bloei geur en kleur. Achter de Grendel, aan de overzijde van de sloot, ligt een stukje land. Dit land wordt nu door Evangelische gemeente De Brug gebruikt en is eigendom van de gemeente Nieuwkoop. Met ‘De Brug’ is overeengekomen dat dit terrein in de toekomst gezamenlijk gebruikt gaat worden door zowel de inwoners van de nieuwe appartementen als door de ‘De Brug’. Hierover zijn goede afspraken gemaakt. ‘De Brug’ heeft meegedacht over de invulling van het terrein. Het wordt ingericht als gezamenlijke tuin en voorzien van een biodiverse beplanting, bomen, picknickbanken en plukfruit. Via een bruggetje kunnen de bewoners van de te bouwen appartementen de tuin en gezamenlijke fietsenberging bereiken. De tuin is niet openbaar toegankelijk en zal worden afgesloten voor het privé gebruik van de bewoners van de appartementen.

Impressie van het inrichtingsplan
Het inrichtingsplan

Vervolg & Planning

Tussen 1 juni en 6 juni 2022 was het mogelijk om in te schrijven voor de appartementen. De toewijzing vond plaats op 7 juni, waarbij alle appartementen zijn toegewezen.

In oktober 2021 is de omgevingsvergunning voor het plan De Grendel aangevraagd. Deze vergunning bevat verschillende randvoorwaarden waar het plan aan moet voldoen. De omgevingsvergunning is onherroepelijk geworden op 30 juni. Dit betekent dat er toestemming is verkregen om het plan uit te voeren.  Naar verwachting wordt de bouwplaats in september 2022 voorbereid en aansluitend zal de bouw starten. Voor de appartementen is een korte bouwtijd van toepassing. Dit is mogelijk doordat er wordt gewerkt met het zogenaamde ‘prefab’ bouwen, wat betekent dat de appartementencomplexen grotendeels worden geprefabriceerd in de fabriek. Er wordt gestreefd naar een bouwtijd van zes tot negen maanden.

Op de hoogte blijven van het project? Aanmelden als belangstellende  kan via https://www.vinkbouw.nl/projecten/wonen/de-grendel(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?