Gezond zijn en je fit voelen dragen bij aan onze energie, veerkracht en weerbaarheid, ook wel vitaliteit genoemd. Ook regelmatig bewegen of sporten dragen bij aan die vitaliteit. Minder dan de helft van de inwoners haalt de beweegnorm. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Daarom schrijft de beweegnorm 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten voor.

In ons sport- en vitaliteitsakkoord willen we inwoners stimuleren in beweging te komen. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Samen met (sport)verenigingen, onderwijs, ondernemers, zorgaanbieders en inwoners zijn we met het akkoord aan de slag gegaan.  Onderdelen uit het sport- en vitaliteitsakkoord zijn onder andere ‘iedereen kan meedoen’, ‘vitale sportaanbieders’ en ‘bewegen in de buitenruimte’.

Voor een overzicht van alle (sport)verenigingen in de gemeente en een overzicht van verschillende sportieve of culturele activiteiten kijkt u op onze website www.nieuwkoopactief.nl.

Spelen en bewegen in de buitenruimte

Met onze ambitie ‘een leven lang spelen’ dagen we inwoners op verschillende plekken in de gemeente uit om in beweging te komen. Dit noemen we ‘beweegplekken’. Zo willen we het voor iedereen mogelijk maken om actief en gezond te blijven. Buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar actief buiten zijn levert ook volwassenen veel voordelen op. Daarom kijken we of we op de bestaande sport- en speellocaties, zoals een trapveldje, het sportaanbod kunnen uitbreiden. Uiteraard mag de buurt hierover meebeslissen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de beweegplekken die we op verschillende plekken in de gemeente aanleggen, zoals de sport- en beweegplek in Ter Aar bij het Speelveen (langs de Ringdijk) en in Nieuwveen. Alle locaties zijn te vinden op de buitenspeelkaart via www.buitenspeelkaart.nl. Per dorpskern ziet u door in te zoomen het volledige aanbod aan sport- en speelplaatsen.

Sporten voor iedereen

Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen kan sporten of mee doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Het Jeugdfonds en Volwassenenfonds Sport & Cultuur helpt en betaalt de contributie of het lesgeld, wanneer hier thuis niet genoeg geld voor is. Kijk voor meer informatie op www.jeugdfondssportencultuur.nl/ of www.volwassenenfonds.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?