Werken bij Nieuwkoop betekent werken midden in de maatschappij. Maatschappelijk leveren onze collega’s een belangrijke bijdrage en werken we allemaal aan hetzelfde gemeenschappelijk doel: faciliteren, beheren en creëren van een veilige en stabiele woon-, werk- en leefomgeving.

Wat Mathilde het leukste vond aan haar tijd tijdens het Young Potential-traject? Het contact met de andere binnen het traject. “Je start gezamenlijk met een periode, dus je hebt ook een gemeenschappelijke deler, je hebt niet het gevoel dat je er alleen voor staat.”

Hoe ben jij begonnen bij de gemeente Nieuwkoop en waarom heb je voor deze richting gekozen?

In 2020 ben ik afgestudeerd in Humanistiek en Filosofie. Het was best lastig daar een baan in te vinden in die periode, dus heb ik eerst een tijdje gewerkt bij een studentenadministratie. Al gauw besefte ik dat ik iets wilde doen wat echt bij mij past en bij mijn achtergrond. Ik kwam de vacature van het Young Potential-traject tegen op Indeed. Het traject duurt een jaar en biedt dus kansen om werkervaring op te doen binnen de gemeentelijke organisatie.

Tijdens het eerste gesprek kijk je samen bij welk team je competenties het beste passen, bijvoorbeeld bij de team Duurzaamheid, Wonen of binnen het Sociaal Domein. Voor mij betekende dit dat ik aan de slag ging bij Sociaal Domein.

De volgende stap was een gesprek met de teamleider van de afdeling Sociaal Domein en met een aantal teamleden. Dit ging meer inhoudelijk over wat mijn rol in het team zou kunnen zijn en welke projecten ik kon oppakken.

Tijdens het Young Potential programma kreeg ik 3 opdrachten. Eén daarvan was het schrijven van een plan van aanpak om eenzaamheid tegen te gaan. Dat plan van aanpak ben ik nu aan het uitvoeren, dat vind ik leuk.

Na het eerste half jaar heb ik al een gesprek gehad met mijn leidinggevende over een vaste aanstelling binnen het team. Ik heb het Young Potential-programma afgerond met de titel beleidsmedewerker Welzijn en Preventie en kon meteen aan de slag.

Wat betekende deze kans voor jou om mee te doen aan het Young Potential-traject?

Het heeft mij een vaste baan opgeleverd. Het is een hele prettige manier van ervaring op doen. Daarnaast kun je ontdekken hoe het is om bij een gemeente te werken.  Nieuwkoop is een relatief kleine gemeente en dat vind ik heel fijn. Het werk is overzichtelijk en je leert je collega’s goed kennen. Je krijgt tijdens het traject een veel beter beeld van de gemeente als geheel. Alles is heel toegankelijk en de lijntjes zijn gewoon heel kort. 

Wat ik het leukste vond aan mijn periode tijdens het Young Potential-traject was het contact met de anderen binnen het traject. Je start samen met andere Young Potentials en je hebt dus een gemeenschappelijke deler. Zo heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat. Er zijn intervisies en trainingen voor de hele groep, iedereen krijgt een eigen casus. Op deze manier krijg je goed mee wat er op andere afdelingen gebeurt.

Wat houdt jouw functie bij de gemeente Nieuwkoop in?

Als beleidsmedewerker Welzijn en Preventie ben ik nu vooral bezig met het uitvoeren van het project eenzaamheid. Daaronder valt onder andere het plan ‘Welzijn op Recept’. Ook schrijf ik beleid voor de preventie agenda én ben ik bezig met inclusie en cultuurbeleid aan het opstellen. Ik schrijf dus beleid én ik voer de plannen uit. Die afwisseling van taken in de functie spreekt me erg aan.

Ook het contact met verschillende organisaties vind ik heel leuk. Uiteindelijk schrijf ik beleid waar deze organisaties iets aan hebben. Ook kunnen zij via ons subsidies aanvragen. Ik beoordeel die dan ook en dan gaan we het gesprek aan samen.

Van alle projecten die je tot nu toe hebt gedaan, welke vind je dan het leukste?

Ik ben nu bezig met het opzetten van ‘Welzijn op Recept’. Het opzetten van iets nieuws vind ik een leuke uitdaging. Dit project gaat over verbinding tussen het Sociaal Domein en de eerstelijnszorg. Samen met collega’s ben ik dit aan het opzetten en het is heel mooi om daar onderdeel van te zijn.

Het project ‘Welzijn op Recept’ is een methode waarin huisartsen hun patiënten met psychosociale klachten kunnen doorverwijzen naar onze welzijnsafdeling binnen de gemeente. Die klachten kunnen door eenzaamheid komen, behoefte aan contact met de omgeving of zingeving. Vanuit de gemeente helpen we deze mensen verder. We hebben twee sociaal makelaars die deze cases oppakken. Zo bieden we bijvoorbeeld een maatje aan mensen die eenzaam zijn. We creëren een vangnet voor  mensen die eenzaam zijn, behoefte hebben aan contact en daardoor psychosociale klachten hebben. Dit plan staat nu in de steigers, daar ben ik trots op!