Heb jij de energie om de gemeente Nieuwkoop een stuk duurzamer te maken? Maak jij het verschil en word jij een belangrijke schakel in het realiseren van de duurzaamheidsambities?

Dan ben jij de collega die wij zoeken!

Ambitie Nieuwkoop: energieneutraal en aardgasvrij!

Deze ambitie hebben wij vastgelegd in het ‘Beleidskader Duurzaamheid’. Hiermee is voor diverse partijen en inwoners zicht op en duidelijkheid over de koers die de gemeente Nieuwkoop wil gaan varen om met hen een duurzamer Nieuwkoop te bereiken. De ambitie is verder uitgewerkt in het Duurzaamheidsprogramma 2021-2024, welke in maart 2021 door de raad is vastgesteld. Dit is een integraal programma met zes kernthema’s: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, mobiliteit en gemeentelijke organisatie. We beschouwen geen enkele opgave als op zichzelf staand. Alles heeft verbinding met elkaar, over de beleidsvelden en afdelingen heen.

De functie 

Als beleidsmedewerker duurzaamheid ben je medeverantwoordelijk voor het behalen van de opgaven genoemd in het Duurzaamheidsprogramma 2021-2024. Jouw inzet richt zich op nieuwe ontwikkelingen, energiebesparing en het opzetten en meewerken aan straat voor straat aanpakken. Ook heb je veel contact met lokale stakeholders zoals bedrijven en energiecoaches, schrijf je college en raadsvoorstellen en werk je samen met bedrijven aan het opzetten van duurzame gebiedssystemen. Daarnaast zal je verschillende lopende projecten oppakken. Voorbeelden hiervan zijn: het uitvoeren van de aanpak energieondersteuning, het uitvoeren van wijkgerichte aanpakken en het Nationaal Isolatieprogramma.

Wie ben je?

 • Hbo/wo werk- en denk niveau;
 • Bij voorkeur (minimaal 2 jaar) werkervaring in een beleidsfunctie op het gebied van duurzaamheid;
 • Bij voorkeur (minimaal 2 jaar) ervaring bij een gemeentelijke organisatie;
 • Je hebt kennis van de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid;
 • Je beschikt over een ‘hands-on’ aanpak en bent initiatiefrijk;
 • Je weet mensen te enthousiasmeren en mee te nemen;
 • Je bent communicatief vaardig en hebt gevoel voor politiek/bestuurlijke verhoudingen;
 • Je bent in staat inhoudelijke artikelen over duurzaamheid te schrijven;

Wat bieden wij?

Wij bieden je een salaris van maximaal € 4.671,- bruto per maand (salaristabel april 2022, functieschaal 10) voor 36 uur per week. Inschaling is afhankelijk van je opleiding en werkervaring. We kennen een Individueel Keuzebudget van 17,05% die je kunt besteden aan kopen van extra verlofuren, opleiding of je laat het uitbetalen. Je ontvangt moderne apparatuur zodat je tijd- en plaat onafhankelijk kunt werken. Ook zijn we in meerdere opzichten bereid te investeren in je verder ontwikkeling.
 

Daarnaast:

 • Werken de collega’s van het team Ruimte & Economie op dinsdag op kantoor in Ter Aar;
 • Is de onderlinge betrokkenheid groot;
 • Spreken we waardering uit en tonen interesse in elkaar;
 • Ervaren collega’s bij Nieuwkoop een goede werk- en privébalans, dit mede door het hybride / flexibel werken en de vrijheid om invulling te geven aan je eigen werkzaamheden;
 • Hebben we een actieve personeelsvereniging met een maandelijks uitje.

Wie zijn wij?

De gemeente Nieuwkoop heeft ruim 29.000 inwoners, bestaat uit dertien kernen en ligt centraal in het Groene Hart tussen de steden Amsterdam, Utrecht en Leiden. We zijn groot genoeg voor uitdagende projecten maar ook klein genoeg om die slagvaardig aan te pakken. Bij ons zijn de lijnen kort, je adviseert rechtstreeks aan het management en het bestuur (burgemeester en wethouders) en je kent de meeste van je collega’s. Dit maakt dat er echt een gevoel is ‘het samen te doen’.
 

Onze ambities

In Nieuwkoop werken we met elkaar aan een duurzamere samenleving. Daarvoor is er op 28 mei 2020 het Beleidskader Duurzaamheid vastgesteld. Het kader is te vinden op:

https://nieuwkoop.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/d67ba3c1-0e56-47ca-974d-f7084329181b(externe link)

Om de ambities en doelstellingen uit het beleidskader te bereiken heeft de gemeenteraad op 18 maart 2021 het Duurzaamheidsprogramma 2021-2024 vastgesteld. Het programma is te vinden op:

https://nieuwkoop.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/a4a3eb18-9149-42f4-9b0f-3b7718ffd826(externe link)

De gemeenteraad heeft op donderdag 16 december 2021 met het vaststellen van de Transitievisie Warmte een besluit genomen over de route naar aardgasvrij wonen in 2050. Hier staat de ambitie om in een kleine 30 jaar het energiegebruik in woningen te verduurzamen en te stoppen met het verbranden van aardgas. De visie is te vinden op:

https://tvw-nieuwkoop.ireporting.nl/(externe link)

Jouw plek in de organisatie

Het team Ruimte & Economie is één van de drie teams binnen de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondbedrijf. De afdeling functioneert binnen een dynamisch krachtenveld en werkt met en voor veel partijen: het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, inwoners, lokale ondernemers, woningbouwcorporaties, dorpsraden, belangenverenigingen en niet in de laatste plaats overheidsinstanties (provincie, regio, waterschappen). Binnen het team werk je samen in het cluster duurzaamheid dat bestaat uit: Procesmanager energietransitie, twee beleidsmedewerkers duurzaamheid en een Communicatieadviseur duurzaamheid (open vacature). Daarnaast wordt het cluster duurzaamheid de komende tijd verder uitgebreid.

Meer informatie?

Vragen over de functie kun je stellen aan Erik Strating (teamleider). Vragen over de procedure en arbeidsvoorwaarden kun je stellen aan Stephanie Klaarmond  (P&O adviseur). Je kunt ons bellen op tel. nr. 14-0172.

Heb je interesse?

Ben jij de collega waar wij naar zoeken? Stuur dan je motivatie en CV via de website www.werkeninhetwesten.nl(externe link)

Gesprekken vinden doorlopend plaats. Wanneer we de juiste kandidaat hebben gevonden, sluiten wij de vacature.