Er zijn in de gemeente vier gemeentelijke begraafplaatsen:

Begraafplaats Nieuwkoop
Begraafplaats Ter Aar

Tussen zonsopgang en zonsondergang kunt u de begraafplaatsen bezoeken.

Ruimen graven op de algemene begraafplaats in Nieuwveen en Ter Aar 

In juni 2024 worden een aantal graven op de algemene begraafplaats aan de Westkanaalweg in Ter Aar en de Kerkstraat in Nieuwveen geruimd. Dit zijn algemene graven, waarvoor een grafrust geldt van minimaal tien jaar. We halen de graven weg om ruimte te maken voor nieuwe graven. Bij het ruimen van de graven worden de stoffelijke resten in een verzamelgraf herbegraven. Bekijk het nieuwsbericht 'Ruimen graven algemene begraafplaats in Ter Aar in 2024' en ‘Ruimen graven algemene begraafplaats in Nieuwveen in 2024’ voor meer informatie. 

Soorten graven

Op de begraafplaatsen zijn verschillende soorten graven te vinden:

  • particuliere graven. Hieronder vallen ook de urnennissen en de urnengraven. Deze worden uitgegeven voor twintig jaar en kunnen steeds met tien jaar worden verlengd.
  • algemene graven (te gebruiken voor tien jaar). Hierbij is geen verlenging mogelijk. Herbegraven of crematie is wel mogelijk na tien jaar.

Begrafenis regelen

Een graf of het plaatsen van een urn vraagt u aan u bij de gemeente. Meestal regelt een uitvaartondernemer dit. Voor vragen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via 14 0172.

Gedenkteken

Wilt u een gedenkteken, monument of een andere vorm van grafbedekking aanbrengen op het graf dan meldt u dit bij de beheerder via info@nieuwkoop.nl. De beheerder bekijkt of het gedenkteken voldoet aan de eisen. U maakt een afspraak met de beheerder voor het plaatsen van een monument of gedenksteen via 14 0172.

Regels

Voor het gebruik en beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen zijn regels opgesteld:

Een korte samenvatting van de regels leest u in onderstaande folders.

Kosten

De kosten voor het begraven en het onderhoud van de begraafplaats vindt u in de tarieventabel(externe link) en via deze link.

Heeft u gevonden wat u zocht?