Verkiezingen Europees Parlement

Wilt u stemmen op de Nederlandse leden van het Europees Parlement? En heeft u de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie? Dan mag u kiezen om in Nederland te stemmen. 

Stemmen in Nederland 

Als u wilt stemmen in Nederland, moet u het formulier ‘Verklaring stemmen voor Europees Parlement in Nederland Y 32 invullen. Met het dit formulier verklaart u dat u niet in een ander land gaat stemmen. U mag namelijk maar 1 keer stemmen voor het Europees Parlement. De gemeente moet het formulier uiterlijk 23 april 2024 ontvangen. U kunt het formulier opsturen naar: Postbus 1, 2460 AA Ter Aar. U kunt het formulier ook afgeven bij de balie tijdens onze openingstijden. Het formulier is in het Nederlands. U kunt ook de uitleg bij het formulier bekijken in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools. 

Stemmen in EU-land

Wilt u stemmen voor de Europese verkiezingen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft?

Dan hoeft u zich niet te registreren bij uw Nederlandse gemeente, tenzij u zich eerder al in Nederland heeft geregistreerd voor de Europese verkiezingen. In dat geval neemt u contact op met de Nederlandse gemeente waar u woont, om uw eerdere registratie Y 32 in te trekken. Informatie over eventuele eerdere registratie kunt u opvragen bij uw gemeente.

Stemmen en tijdelijk verblijf in het buitenland

  1. Er zijn 2 mogelijkheden om te stemmen voor kiezers die tijdelijk in het buitenland zijn, bijvoorbeeld voor werk of studie.
     
  2. De kiezer stemt via een schriftelijke volmacht. De aanvraag hiervoor (model L 8) verloopt via de eigen gemeente. 
    2. De kiezer stemt zelf per brief. Deze kiezer moet een buitenlands postadres hebben. De kiezer vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag via de website. De volledige aanvraag, ondertekend en met kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument, moet uiterlijk 10 mei 2024 ontvangen zijn.