Zwembaden en zwemlocaties

Zwembaden

In de gemeente Nieuwkoop zijn twee zwembaden.

Zwembad De Wel

Julianalaan 1a
2421 CV Nieuwkoop
Telefoon: 0172 - 571820
Website: www.dewel.nl

Openluchtzwembad Aarweide

Schilkerweg 21
2441 EX Nieuwveen
Telefoon: 0172 - 602516
Website: www.zwembadaarweide.nl

Zwemlocaties

Het kan heel verfrissend zijn om op een warme dag een duik te nemen in een meer, plas of kanaal. Maar: doe dat niet overal. Het is verstandig om dit alleen te doen op een officiële zwemlocatie. Die plekken worden in het zwemseizoen (1 mei - 1 oktober) minimaal een keer in de twee weken getest op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen. Aan de hand van de metingen bepaalt de provincie of de zwemwaterkwaliteit aan de gestelde eisen voldoet en geeft waarschuwingen of een negatief zwemadvies. Meer informatie over blauwalgen vindt u op de website van het hoogheemraadschap. Wilt u gaan zwemmen in een bepaalde zwemplas? Bekijk dan voordat u gaat, eerst de actuele informatie over die zwemplas. Ook kunt u informatie inwinnen (of klachten doorgeven) via de zwemwatertelefoon van de provincie Noord- of Zuid-Holland: Noord-Holland: 0800 998 67 34 en Zuid-Holland: 0800 9036. Let ook op eventuele borden bij de zwemplas die aangeven of het zwemmen daar verantwoord is.

Officiële zwemlocatie bij het Meijepark

Nieuwkoop heeft één officiële zwemlocatie bij het Meijepark in Nieuwkoop aan het Meijpad. De ingang van het Meijepad vindt u aan het Zuideinde. 1 mei 2019 heeft de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) namens de Provincie Zuid-Holland een permanent negatief zwemadvies ingesteld voor het Meijepark in Nieuwkoop.

Deze kwalificatie zegt niets over de actuele waterkwaliteit. De zwemwaterkwaliteit wordt tijdens het zwemwaterseizoen elke twee weken gecontroleerd. Als uit de controle blijkt dat de zwemwaterkwaliteit in orde is (zie zwemwater.nl) dan kan er gezwommen worden. Is er bijvoorbeeld blauwalg gevonden, dan informeert de Omgevingsdienst u via borden op locatie en zwemwater.nl. Bij Meijepark was na het zwemseizoen 2018 de kwaliteit ‘slecht’, daarom is een permanent negatief zwemadvies ingesteld voor het zwemwaterseizoen (van 1 mei tot 1 oktober 2019). De gemeente onderzoekt samen met het hoogheemraadschap van Rijnland wat precies de slechte waterkwaliteit veroorzaakt en hoe we (op de korte en lange termijn) de waterkwaliteit kunnen verbeteren.

Top