Veiligheid

Samen met veiligheidspartners zoals de politie, het Openbaar Ministerie en (jeugd)zorginstellingen is de gemeente verantwoordelijk voor een goed integraal veiligheidsbeleid. In de beleidsnota Veiligheid en Handhaving zijn de prioriteiten vastgesteld. De nota kunt u onder aan de pagina downloaden.   

Zelf kunt u ook uw steentje bijdrage voor een fijne en veilige leefomgeving door:

  • 112 te bellen bij verdachte situaties, zoals een onbekende in de tuin van uw buren, vreemde personen die aan auto’s rommelen of verdachte personen op straat.
  • Deel te nemen aan Burgernet.
  • Lid te worden van de BuurtWhatsAppgroep(BWA). In een BWA groep waarschuwen buurtbewoners elkaar snel bij verdachte situaties en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht. Kijk voor informatie over WhatAppgroepen op https://wabp.nl/ of download de tips onder aan de pagina.
  • Of mee te lopen als buurtprevent. 

Wat doet een buurtpreventie team?

Een buurtpreventie team bestaat uit een groep enthousiaste en actieve bewoners, die met elkaar toezicht houden in de wijk. Het preventie team is op onregelmatige tijd in de wijk te vinden en werkt hierbij nauw samen met de gemeente en politie bij onveilige of verdachte situaties. Ook zijn zij het eerste aanspreekpunt voor buurtbewoners.

Ramp of crisis

Als er wat aan de hand is laten wij u weten wat u het beste kunt doen. Zorg dat u verbonden met ons verbonden bent. Dit kunt u doen door:

  • Uw mobiel in te stellen voor het ontvangen van NL-Alert. 
  • Door onze website, Twitter en Facebook in de gaten te houden, bij een groot incident maken we gebruik van Hollandsmiddenveilig
  • Zorg ervoor dat je precies weet hoe je via televisie en radio de regionale zenders kan bekijken en beluisteren. Bij een (groot) incident worden deze kanalen 

Wilt u weten welke risico's zich in uw omgeving kunnen voordoen? Bekijk dan de website www.risicokaart.nl.  Als er een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, volg dan de instructies op van de gemeente en de hulpdiensten.

Vragen

Voor vragen over crisisbeheersing kunt u contact opnemen met Jaap Verlare. Heeft u vragen over openbare orde/veiligheid of de BuurtWhatsApp neem dan contact op met Wendel van Genderen. Beiden zijn bereikbaar via telefoonnummer: 14 0172 of per mail via info@nieuwkoop.nl.

Top