Paspoort aanvragen

Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Vraagt u een paspoort aan voor kind? Neem dan uw kind mee bij de aanvraag en bij het ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Het aanvragen van een paspoort kan alleen op afspraak. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Afspraak maken >

Meenemen

  • Al uw reisdocumenten: paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig. Is uw reisdocument verlopen maar heeft u wel een geldig rijbewijs? Dan moet u het rijbewijs ook meenemen!
  • Eén goed gelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Voor kinderen onder de achttien jaar: een (kopie) van het identiteitsbewijs en de toestemming van beide ouders (of van degenen die het gezag over het kind hebben). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag.
  • Uw pinpas (voor uw en onze veiligheid, graag pinnen) of contant geld.

Kosten

Prijs Geldigheid
Paspoort vanaf 18 jaar € 71,37 10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar € 53,97 5 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag € 48,60
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 53,97 max. 5 jaar
Zakenpaspoort € 71,37 10 jaar

Ophalen van uw document

Uw nieuwe paspoort ligt na een week voor u klaar. Voor het ophalen van uw nieuwe reisdocument of rijbewijs hoeft u géén afspraak te maken. Bekijk de openingstijden

Let op: u moet uw paspoort binnen 3 maanden na aanvraag persoonlijk hebben opgehaald anders zijn wij verplicht het paspoort te vernietigen. Uw oude document(en) moet worden ingeleverd, tenzij deze al bij de aanvraag ingenomen is. 

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het paspoort in principe de volgende werkdag vanaf 9.15 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie te doen, maar u kunt dit direct online melden bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Online melden vermissing reisdocument >

Uw melding wordt de eerstvolgende werkdag verwerkt. Nadat wij uw melding hebben verwerkt, is het document ongeldig en kan niet meer worden gebruikt. Vindt u uw paspoort terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid. 

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier (via de website van de Marechaussee).
  • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder.
  • Recent internationaal uittreksel BRP van het kind, mét oudergegevens.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladen: 64 in plaats van 32. Dat is handig als u regelmatig reist (zakelijk of privé) en extra ruimte nodig heeft voor douanestempels en visa.

Te downloaden:

Top