Vrijwilliger worden bij Vriendendienst? (07-09-2019)

Carmen van Wort werkt voor Vriendendienst bij Eva. Vriendendienst is een organisatie die vrijwilligers samenbrengt met mensen met een psychische aandoening en zich eenzaam voelen.

Ze wonen wel zelfstandig maar hebben vaak geen groot sociaal netwerk. Dit komt ook door de vooroordelen vanuit de samenleving rondom psychische problemen. De vrijwilligers kunnen deze mensen een ‘maatje’ bieden. De vrijwilligers gaan leuke dingen met hun ‘maatje’ doen, zoals ergens koffiedrinken, wandelen of winkelen. Op deze manier doorbreekt de organisatie het isolement waarin ze zich bevinden. 

Carmen is coördinator bij Vriendendienst in de gemeente Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. “Dat houdt in dat ik voor de deelnemers van de Vriendendienst op zoek ga naar een vrijwilliger die een maatje voor hen kan zijn. Wanneer ik denk dat ze goed bij elkaar passen stel ik ze aan elkaar voor. Als ze allebei tevreden zijn worden ze een jaar lang maatjes. 

Iedereen kan zich als vrijwilliger aanmelden om ‘maatje’ te worden. Via www.wijzijneva.nl kunt u zich aanmelden. Vervolgens maken we een afspraak om elkaar te leren kennen tijdens een kennismakingsgesprek. In het gesprek gaat het over motivatie, interesses, ervaring en wanneer een maatje beschikbaar is. Alleen het aanleveren van een VOG is verplicht en verder kunt u een introductiecursus volgen en bijeenkomsten bijwonen.  

Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik mensen help die zich eigenlijk heel eenzaam of angstig voelen. Ze leven helemaal op door het hebben van een maatje die tijd in hen investeert, en daar doe je het voor.” 

Top