Papier en karton aanbieden (25-02-2020)

U kunt op verschillende manieren uw papier en karton aanbieden: Zelf wegbrengen of aan de weg zetten in dozen of een minicontainer. In onze gemeente zijn diverse verenigingen, kerken en organisaties actief met de inzameling van papier en karton.

John Fransen van basisschool De Diamant vertelt over de papierinzameling in  Zevenhoven en Noordeinde: “We verzamelen op zaterdagochtend om 09.00 uur met een aantal vaders en moeders en gaan dan op pad. Eén vrachtwagen gaat richting Noordeinde en één richting Zevenhoven. Via een vaste route wordt papier en karton ingezameld. Het is een gezellig loopje door de wijk, je spreekt nog eens iemand en om half elf ben je weer thuis.” Vanaf 1 januari staan er ook minicontainers langs de weg met papier en karton. John: “Dit bevalt heel goed: er is minder losse rommel, geen dozen die uit elkaar vallen en we hoeven minder te sjouwen. Kunt u een minicontainer thuis kwijt? Vraag er dan vooral een aan bij Cyclus. Oók de opbrengst van papier in minicontainers is namelijk voor de verenigingen. Met die opbrengst doen we extra dingen voor de kinderen op de basisschool, waar normaal geen budget voor is.”

Lijkt het u leuk om ook als vrijwilliger te helpen bij de papierinzameling? Basisschool De Diamant kan altijd hulp gebruiken: “Elk jaar vallen de groep-acht-ouders af. Lijkt het u leuk om mee te doen, neem dan even contact op. Iedereen is welkom op de lijst! “

Vieze pizzadozen en piepschuim? Niet in het oud papier!

We zijn goed in het scheiden van oud papier en karton: in 2019 is er 1.682.000 kilogram oud papier en karton gescheiden ingezameld. Het komt helaas steeds vaker voor dat de vrachtwagen met oud papier en karton wordt afgekeurd, omdat er ander afval in zit. Afgekeurde vrachten worden niet gerecycled maar verbrand en dat is zonde! Daarom zetten we nog eens op een rijtje wat er écht niet in het oud papier en karton thuishoort: Plastic hoesjes van folders, papieren verpakkingen met etensresten zoals pizzadozen, taartdozen en bakpapier en opvulmateriaal uit kartonnen dozen zoals piepschuim. Makkelijk onthouden? Als oud papier of karton  schoon en droog is, dan is het goed. Raadpleeg de afvalscheidingswijzer via of kijk in de Cyclus app voor een wel/niet lijstje voor oud papier en karton.

Wat gebeurt er met het oud papier en karton?

Van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. Zo bestaat in Nederland tweederde van al het papier uit oud papier en karton. Dat scheelt veel bomen. Ik wil een minicontainer voor papier aanvragen Dat kan, dit kost niets extra. Vraag de minicontainer aan bij Cyclus via info@cyclusnv.nl of 0182-547500.

Top