Nieuwe noodverordening (11-05-2020)

De voorzitter van Veiligheidsregio heeft per 10 mei 2020 een 5e noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening krijgen de versoepelde maatregelen die het kabinet op 6 mei bekendmaakte een praktische invulling.

Het versoepelen van de maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft daarom ook de komende periode van kracht, evenals de andere hygiëne- en basisregels die juist nu, met de verdere versoepelingen, belangrijker zijn dan ooit:

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies aan de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Blijf thuis als u last heeft van gezondheidsklachten

Beperkt het risico op verspreiding en blijf thuis als u last heeft van gezondheidsklachten zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten hebt, mag u weer naar buiten.

Het risico op besmetting nog steeds reëel. Er worden nog dagelijks mensen met coronaklachten in het ziekenhuis opgenomen. Alle maatregelen zijn er daarom op gericht om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen en daarmee het risico op een tweede piek te voorkomen.

Versoepeling maatregelen

Dit zijn de versoepelingen vanaf 11 mei:

Scholen en kinderopvang

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, zijn weer open. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan. Ook de kinderdagverblijven en de gastouderopvang mogen hun werkzaamheden hervatten. 

Buiten sporten en bewegen vanaf 19 jaar

 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Dit betekent dat sporten zoals voetbal, hockey, (kick)boksen en basketbal waar contact en nabijheid vaak onvermijdelijk zijn, niet mogelijk zijn zonder aanpassingen van de training. Voor alle sporten geldt: geen wedstrijden, niet op de club douchen of omkleden en ook geen toeschouwers.   

Contactberoepen

 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer toegestaan. Dit geldt niet voor sekswerkers. Het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand georganiseerd en er zijn maatregelen genomen zodat klanten ook 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Zwembaden

 • Zwemgelegenheden voor sport en bewegen in het water mogen open zijn voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Gemeenschappelijke kleedkamers, douchevoorzieningen, aanwezige sauna’s of andere vormen van wellness blijven gesloten. Zwembad De Wel opent 25 mei haar deuren weer voor zwemles, banenzwemmen en de meeste aquasporten.

Winkels, bibliotheken, natuurparken en pretparken

 • Bibliotheken, winkels, dier-, natuur- en pretparken mogen open zijn voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Aanwezige eet- en drinkgelegenheden en terrassen blijven gesloten. In dier-, natuur- en pretparken blijven sanitaire voorzieningen als was- en douchegelegenheden gesloten. Toiletten kunnen wel gebruikt worden.
Top