Negatief zwemadvies Meijepark (02-05-2019)

Dit item is verlopen op 02-10-2019.

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft namens de Provincie Zuid-Holland met ingang van 1 mei 2019 een permanent negatief zwemadvies ingesteld voor het Meijepark in Nieuwkoop.

Kan er het hele seizoen niet gezwommen worden?

Deze kwalificatie zegt niets over de actuele waterkwaliteit. De zwemwaterkwaliteit wordt tijdens het zwemwaterseizoen elke twee weken gecontroleerd.  Als uit de controle blijkt dat de zwemwaterkwaliteit in orde is (zie zwemwater.nl) dan kan er gezwommen worden. Is er bijvoorbeeld blauwalg gevonden, dan informeert de Omgevingsdienst u via borden op locatie en zwemwater.nl.

Hoelang geldt dit? 

Deze maatregel geldt voor het gehele zwemwaterseizoen, van 1 mei tot 1 oktober 2019.

Waarom een permanent negatief zwemadvies?

Bij Meijepark was na het zwemseizoen 2018 de kwaliteit ‘slecht’, daarom is een permanent negatief zwemadvies ingesteld voor het zwemwaterseizoen 2019. 

Wanneer krijgt een locatie een permanent negatief zwemadvies?

Eén keer per jaar, voor de start van het zwemwaterseizoen (1 mei), wordt voor iedere officiële zwemwaterlocatie de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. De zwemwaterkwaliteit kan variëren van uitstekend tot slecht. Dit wordt bepaald aan de hand van de waterkwaliteit gemeten over de afgelopen vier jaar. De kwaliteitsklasse zegt iets over de kans op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten. Bij ‘slecht’ is die kans zo groot dat een permanent negatief zwemadvies geldt. De kwaliteitsklasse zegt iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de voorafgaande vier jaar. Let op: deze kwalificatie zegt niets over de actuele waterkwaliteit!

Wat doen jullie hieraan?

De gemeente onderzoekt samen met het hoogheemraadschap van Rijnland wat precies de slechte waterkwaliteit veroorzaakt en hoe we (op de korte en lange termijn) de waterkwaliteit kunnen verbeteren.

Meer informatie?

Algemene en actuele informatie over zwemwaterlocaties in Nederland kunt u vinden op zwemwater.nl.

Top