Ik val op (04-11-2019)

We vinden de veiligheid van fietsers heel belangrijk. Daarom doen we mee aan de landelijke fietsverlichtingscampagne: Ik val op. Wethouder Ingwersen, handhavers en politie vertellen hieronder waarom zij de veiligheid voor fietsers belangrijk vinden.

Wethouder Ingwersen: “Ik kan het niet vaak genoeg benoemen en er uw aandacht voor vragen: goede zichtbaarheid van fietsers is zo ontzettend belangrijk voor de veiligheid! Onderschat dat nooit! De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de fietspaden in onze gemeente veiliger te maken. Door het aanbrengen van rode fietsstroken is de plek op de weg voor automobilisten en fietsers duidelijker gemaakt. Steeds meer fietspaden krijgen ledverlichting op het wegdek. Ook maken we oversteekplaatsen en fietsroutes naar scholen veiliger.” Handhavers controleerden half oktober op fietsverlichting. 10% van de voorbijgangers had geen goede verlichting. Sommige waren het ‘vergeten’ aan te zetten, bij anderen was het stuk of de batterij (bijna) leeg.

Handhaver Hans vertelt: “Veel fietsers zijn zich er niet van bewust hoe gevaarlijk fietsen zonder goede verlichting is.” Dirk vult aan: “Zeker in de donkere dagen met slechter weer en tijdens de oogst met veel landbouwverkeer op de weg. Bij de controle legden we uit hoe belangrijk goede verlichting is en deelden we flyers uit over de actie om gratis de fiets te laten controleren op 2 november.  We hebben liever dat ze de fiets laten maken, dan dat ze een boete krijgen.” Beiden hebben wel een situatie meegemaakt waarbij ze bijna iemand aanreden omdat deze zonder verlichting reed. Als tips geven zij mee: Val op, draag lichte kleding met goede reflectie en laat je verlichting regelmatig nakijken. 2 november konden fietsers gratis hun fietsverlichting laten controleren. In de week van maandag 4 tot en met zaterdag 9 november geven vijf rijwielhandelaren 10% korting op reparatie- en materiaalkosten voor fietsen.

Deelnemende rijwielhandelaren:

  • Tweewielers Borst, Nieuwveenseweg 21, Nieuwkoop
  • Gerrit Piet Tweewielers, Dorpsstraat 53, Nieuwveen
  • Jan Wim Kroon Tweewielers, Westkanaalweg 54, Ter Aar
  • Van Eijk de Fietsspecialist, Westkanaalweg 107, Ter Aar
  • Van Rijn Fietsen, Vrouwenakker 7a, Vrouwenakker

Wijkagent Sander van Beek: “Zeker in dit landelijke gebied is het van essentieel belang om fietsverlichting aan te hebben. We controleren met name scherp op de fietsroutes naar de scholen voor voortgezet onderwijs in Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Mijdrecht en Uithoorn tijdens de ochtendspits in de donkere tijd. Onze tip is: check voordat je weg gaat de verlichting. Zo voorkom je verkeersgevaarlijke situaties en een boete. Een investering van een paar euro kan veel leed voorkomen.” Hoe belangrijk het is om goed verlicht te fietsen weet Sander uit de praktijk: “Tijdens een surveillanceronde in de dienstauto had ik met mijn collega bijna een aanrijding met een fietser doordat de fietser geen verlichting voerde en daardoor slecht zichtbaar was. Dit liep gelukkig goed af, maar je wilt niet nadenken hoe het anders af had kunnen lopen.”

Top