Gebruik AED’s kan levens redden (25-01-2019)

Dit item is verlopen op 22-02-2019.

Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen 6 minuten acute hulp geboden wordt. Dit kan alleen worden bereikt met de inzet van burgerhulpverleners. In samenwerking met Stan Safety heeft de gemeente 22 AED’s in buitenkasten geplaatst. Deze AED’s zijn 24/7 bereikbaar.  

Hoe werkt de hulpverlening? 

De melding van een (vermoedelijke) hartstilstand komt eerst binnen bij de centrale meldkamer (112). Deze centrale zet de ambulance in en alarmeert de burgerhulpverleners. Dit zijn inwoners die een cursus hebben gevolgd en zich vrijwillig hebben aangemeld als hulpverlener in noodsituaties. Zij krijgen een melding via hun telefoon waarin staat wat ze moeten doen. De burgerhulpverleners krijgen verschillende opdrachten. Er gaan hulpverleners naar het slachtoffer om de reanimatie te starten en een andere hulpverlener gaat de AED halen. Bij het halen van een AED krijgt de desbetreffende hulpverlener de routebeschrijving en de code van de buitenkast toegestuurd.  

Hoe zijn de locaties van de AED’s bepaald? 

De locaties van de AED’s in buitenkasten zijn bepaald volgens de richtlijnen van HartslagNu. Om vandalisme te voorkomen zijn de buitenkasten afgesloten met een code. Bij inzet van de AED ontvangen de burgerhulpverleners deze code op hun mobiel. 

Hoe weet ik waar ik een AED kan vinden? 

Via de mobiele app van HartslagNu kunt u in uw directe omgeving zien welke AED’s zijn aangemeld. De app toont alleen de AED’s in het gebied waar u zich op dat moment bevindt. We werken eraan om de informatie zo compleet mogelijk te maken. Bent u als particulier, vereniging of bedrijf in het bezit van een AED? Meld deze dan aan via www.ikbenstandby.nl/registreer-een-aed/. Deze AED hoeft niet buiten te hangen of 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Het gaat in de app om een totaaloverzicht van alle AED’s.  

Wat kunt u zelf doen? 

Burgerhulpverleners zijn hard nodig. Iedereen die werkt of woont in de gemeente kan zich hiervoor aanmelden. Heeft u nog geen reanimatie certificaat maar wilt u wel graag burgerhulpverlener worden? Kijk dan voor een cursus reanimatie bij een van de EHBO-verenigingen bij u in de buurt. Meer informatie over burgerhulpverleners en AED’s vindt u op www.ikbenstandby.nl

Top