Een duurzaam dorp: wat doe je eraan?! (30-04-2019)

Dit item is verlopen op 23-05-2019.

Het gemeentebestuur wil op 22 mei 2019 in gesprek met inwoners en ondernemers over een duurzame gemeente. Welke rol is weggelegd voor de inwoners en wat verwachten zij van de gemeente als het gaat om duurzaamheid en energietransitie?  Wat maakt Nieuwkoop ‘duurzaam’? Wat kun je zelf doen en wat verwacht je van de gemeente?

De bijeenkomst op 22 mei is interactief, stel daarom gerust je vragen, deel je zorg en schrijf je in op één of twee van de workshops. Misschien dat we niet overal meteen een antwoord op hebben maar in dat geval komen we er later op terug.

Tijdens de bijeenkomst wordt bijvoorbeeld gevraagd te reageren op vragen en stellingen via je smartphone of tablet. Neem deze mee! Als je deze niet hebt: geen probleem: er is ook gelegenheid om mondeling te reageren. Het wordt een leuk en interactief programma, we praten je bij en rekenen op een actieve bijdrage van jou. Het gaat erom dat we samen verkennen wat we kunnen doen.

Meningen verschillen

Sommige deskundigen beweren dat we er niets aan kunnen doen omdat het klimaat altijd al verandert en dat het effect van de voorgestelde investeringen uit het ontwerp klimaatakkoord heel erg klein is tegen heel hoge kosten. Anderen stellen juist dat door menselijk gedrag de effecten worden versterkt. Er zijn mensen die best wel willen verduurzamen, maar niet zo goed weten hoe ze dat moeten doen of het niet kunnen betalen. Weer anderen kijken de kat uit de boom en doen voorlopig niets. Kortom: zoveel mensen, zoveel meningen. Hierover kun je over redetwisten, maar je kan er ook met elkaar over praten en kijken of en wat je eraan kunt doen. De gemeente wil dat iedereen zich (nog) meer bewust wordt. Er zijn nu eenmaal wel een aantal effecten van de klimaatverandering die op ons afkomen. Laten we in gesprek gaan om te kijken hoe we dat met elkaar kunnen aanpakken.

Woensdagavond 22 mei – Hoeve Rijlaarsdam, (Nieuwveenseweg 59, Nieuwkoop)
Start bijeenkomst: 19.30 uur (aanvang: 19.00 uur )
Aanmelden kan via: www.nieuwkoop.nl/eenduurzaamdorp  

Voorlopig programma

Aanvang  19.00 uur

Welkom en introductie door Antoinette Ingwersen en Berry Dors
Uitleg programma door avondvoorzitter Marcel Jongmans

19.30 uur
Interactieve presentatie incl. praktische voorbeelden door Bas Nootenboom     19.40 uur
Pitches workshops     20.00 uur
Workshop ronde 1                         20.20 uur
Workshop ronde 2   20.50 uur
Terugkoppeling workshops en doorkijk vervolgproces   21.20 uur
Afsluiting    21.30 uur

De workshops *

Workshop 1:      Wat maakt windturbines en zonneparken acceptabel?

Workshop 2:      Mijn (huur-)huis verduurzamen, hoe doe ik dat?

Workshop 3:      Klimaatproblemen? De klimaatmillennials fixen het!

1. Wat maakt windturbines en zonneparken acceptabel?

Door: Marcel Jongmans
Je kunt geen krant meer openslaan of je leest iets over de Energietransitie. Het houdt veel mensen bezig. Er zijn uitgesproken voor- en tegenstanders, maar wat vindt de zwijgende meerderheid? Laat ook uw stem horen in de gezamenlijke zoektocht naar schone energiebronnen. Wat is er mogelijk  en welke ideeën leven er? En hoe passen we dat in in ons landschap?

2. Hoe verduurzaam ik mijn (huur-)huis?

Door: Kors van der Wolf / de Duurzaamheidscentrale
Er zijn heel veel vragen over het verduurzamen van de eigen woning. Wat is bijvoorbeeld verstandig om te doen als jouw Cv-ketel nu kapot gaat? Of, hoe en wanneer moet je van het gas af en wat als je het niet kan betalen? Of, moet je ook extra isoleren als er een warmtenet komt? En zo zijn er nog wel meer vragen. Kors neemt je tijdens deze workshop mee in de alledaagse praktijk en wondere wereld die duurzaamheid heet.

3. Klimaatproblemen? De klimaatmillennials fixen het!

Door: Kim Kreeft
Ben of ken jij een klimaatspijbelaar? Wat denk je van het fenomeen deelscooter en/of -auto? Wil je wel of niet vegetarisch eten, hergebruik van goederen of kledingruilbeurzen bezoeken? Praat met en over de jongeren. Deel je ervaring en vertel waarom je doet wat je doet. Misschien kunnen verschillende generaties elkaar inspireren.

*Geef aan bij welke twee workshops je komt meepraten. Opgeven kan via www.nieuwkoop.nl/eenduurzaamdorp. ‘We kunnen en willen het niet alleen! Denk en doe met ons mee!’

Dat is wat Berry Dors en Antoinette Ingwersen vanuit gemeenteraad en college zeggen.

Berry Dors: ‘Hoe je ook tegen het klimaatprobleem aankijkt, er zal toch het nodige gaan gebeuren. Of we daarvoor de goede oplossingen kiezen hangt ook sterk af van hoe inwoners er tegenaan kijken. Bijvoorbeeld: hoe gaan we er voor zorgen dat huurwoningen zo zuinig mogelijk met energie kunnen omgaan. En wat nou als je geen plek of geld hebt om zonnepanelen op je dak te zetten.  Daarom is het belangrijk dat de gemeenschap hierover met elkaar aan de praat raakt. Want we zullen het met z’n allen en samen moeten doen. Deze eerste bijeenkomst is daarvoor een prima gelegenheid, en bij die bijeenkomst zal het zeker niet blijven.

Antoinette Ingwersen: ‘We horen om ons heen veel over duurzaamheid en Energietransitie. En hoe gaat dat nu  de inwoners en bedrijven van Nieuwkoop treffen? Ik vind het belangrijk dat we elkaar in deze gemeente verstandig, bewust, innovatief en realistisch meenemen in de veranderingen die  de verschillende klimaatakkoorden tot gevolg gaan hebben. Ik denk dan in eerste instantie aan het besparen van energie en aan het inzetten van andere energiebronnen zoals zon, wind en water. Denkt u met ons mee? Er leven veel vragen bij u maar ook bij mij. Het is een hele puzzel waar we voor staan. Ik hoor regelmatig veel goede oplossingen, ideeën, initiatieven en relativeringen. Dat is fantastisch. Ik hoop dat we elkaar de 22e op dit thema ontmoeten en informeren op weg naar een mooie, duurzame en toekomstbestendige gemeente.‘

Top