De wijkagenten aan het woord (23-01-2019)

Dit item is verlopen op 22-02-2019.

Daar zijn we weer. Het onderwerp dat we deze keer met u willen bespreken is babbeltrucs. Het komt meer voor dan u denkt in de gemeente Nieuwkoop. Heeft u zelf een onderwerp dat u graag een keer terug zou willen zien in onze column? Stuur dan een e-mail naar: redactie@nieuwkoop.nl.

Wat is beroving door een babbeltruc? Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een goeie smoes om bij u binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle spullen. Soms gebeurt dit ook onder bedreiging en/of geweld. Doe altijd aangifte als u slachtoffer bent geworden van een babbeltruc.

Acht tips om een babbeltruc te voorkomen:

  1. Kijk voor wie u de deur opent en laat onbekenden niet zomaar binnen.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, met bijvoorbeeld een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje maken zodat u veilig kunt zien wie er voor de deur staat.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs, ook als degene van de gemeente, een bedrijf of de politie is.
  4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf rustig en onthoud hoe hij/zij eruitziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal. Bent u doof of slechthorend? Bel dan naar 0900-8112.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. De dieven zijn vaak met z’n tweeën. De ene maakt een praatje met u, de andere steelt al uw spullen binnen in huis.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Als u bij de voordeur een praatje staat te maken met de één, komt een tweede via de achterdeur uw woning binnen.
  7. Geloof niet alles wat ze zeggen. Ze vertellen vaak mooie of juist zielige verhalen. Of ze zeggen dat ze bij de bank of thuiszorg werken, maar medewerkers van dit soort bedrijven komen alleen langs op afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen en mannen in nette pakken kunnen oplichters zijn.

Wij hopen dat het u nooit overkomt, een gewaarschuwd mens telt voor twee! Tot over twee weken!

Angelique, Sander en Koos!

Top