Column Paula Bakker over Stoptober (21-09-2019)

Dit item is verlopen op 05-10-2019.

Het is bijna oktober, dus weer tijd voor Stoptober. Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. We hebben Paula Bakker gevraagd om hier iets over te vertellen. Paula is praktijkbegeleider en begeleidt mensen naar een gezonder leven.  

Roken… 

Vaak hoor ik als reden dat roken een verslaving is. Dat klopt, maar om daar dan mee weg te komen vind ik te gemakkelijk. Ik ga graag het gesprek aan over roken. Niet met het bestraffende vingertje, want dat weten we nu wel. Waar heb ik het dan zoal over? De cliënt begint vaak over gewoonte of gewenning, het hoort erbij of zo ben ik opgevoed. Dat begrijp ik helemaal. Ik ben geboren in 1959, dus ook ik ken dat. We zijn gewoontedieren, vaste patronen zijn prettig en geven schijnbare zekerheden. Ik ga graag het gesprek aan over wát erachter kan zitten. Verveling, ontspanning, ont-stressen, afreageren en zo zijn er vast nog wel meer oorzaken te bedenken. Het is interessant om het daar over te hebben, want hoe komt dat dan? Wat betekent dat praktisch gezien? Hoe zou u die oorzaken kunnen aanpakken en ander gedrag aan kunnen leren? Als u graag wilt stoppen met roken, dan vind ik u een held! En helden mogen zichzelf belonen. Dus bent u gestopt met roken? Zet het geld wat u niet op rookt apart en doe daar mee wat u leuk vindt. De grootse beloning dient zich vanzelf aan: écht een betere gezondheid. 

Wees lief voor je lijf! 

Paula Bakker 

Wilt u hulp bij het stoppen met roken? Neem dan contact op met uw huisarts. Wilt u de uitdaging ook aan gaan en meedoen aan Stoptober? Kijk op www.stoptober.nl

Top