Nieuws

 • Nieuws Coronavirus

  Als gemeente vragen wij onze inwoners om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo proberen we te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.

  Op deze pagina kunt u alle eerder geplaatste nieuwsberichten vinden over het coronavirus en de gevolgen voor onze dienstverlening. Kijk ook op onze website voor de actuele openingstijden.

  • Buurtbus Langeraar rijdt weer 03-12-2020

   Sinds 30 november rijdt de buurtbus Langeraar weer. Zij houden uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM.

  • Mondkapje vanaf 1 december verplicht 01-12-2020

   Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. 

  • 17e noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Hollands Midden 09-11-2020

   De voorzitter veiligheidsregio heeft per 4 november 2020 de ‘16e Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Hollands Midden’ vastgesteld. In deze noodverordening krijgen de verzwaringen van de gedeeltelijke lockdown die het kabinet op 3 november bekendmaakte een juridische invulling.

  • Beste kinderen 07-11-2020

   Gaat het goed met jullie? Het is wel een rare tijd zo he? Niezen in je elleboog, afstand houden en heel veel en vaak je handen wassen. Het was even wennen en ook best wel een beetje gek, maar doordat jullie allemaal zo goed je best hebben gedaan, worden er gelukkig steeds minder mensen ziek.

  • Aangescherpte maatregelen vanaf woensdag 4 november 22.00 uur 04-11-2020

   Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen.

  • Bericht van de burgemeester 04-11-2020

   Beste inwoners van de gemeente Nieuwkoop,

   Ik schrijf u deze brief, midden in de tweede golf van het coronavirus. Een virus dat ons allemaal op verschillende manieren hard raakt. Het zijn onzekere tijden. In de wereld, in ons land en zeker ook in onze eigen dorpen. De horeca is nu al weer enkele weken dicht, sporten in groepsverband kan niet meer en ook andere vormen van vermaak zoals een bezoek aan het museum of de bibliotheek  kunnen vanaf vandaag niet meer.

  • 15e Noodverordening veiligheidsregio Hollands Midden 15-10-2020

   Het aantal coronabesmettingen in de Veiligheidsregio Hollands Midden is zeer zorgelijk. Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen en kon zich opnieuw en in hoog tempo verspreiden. Het kabinet heeft daarom besloten tot een gedeeltelijke lockdown om deze snelle verspreiding van het virus te stoppen.

  • Bestaande maatregelen opnieuw verscherpt 14-10-2020

   Gisteren tijdens de persconferentie heeft het kabinet vanwege de oplopende cijfers de bestaande maatregelen opnieuw verscherpt. Voor de komende periode is een routekaart gemaakt, zodat iedereen precies kan zien waar welke regels van kracht zijn.

  • Dringend advies tot dragen van mondkapjes 05-10-2020

   Vanaf woensdag 30 september geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

  • 14e Noodverordening COVID-19 30-09-2020

   Vanaf dinsdag 29 september 2020 18:00 uur geldt de ‘14e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden’.

  • Aangepaste dienstverlening  29-09-2020

   De dienstverlening van de gemeente blijft beschikbaar voor inwoners en ondernemers. Wel is de dienstverlening door het Coronavirus anders dan u gewend bent.

  • Meer coronamaatregelen vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur 29-09-2020

   Gisteren heeft de rijksoverheid nieuwe maatregelen afgekondigd om het groeiende aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Deze regels gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur. Als iedereen zich goed aan de regels houdt, raken minder mensen besmet.

  • 13e Noodverordening 28-09-2020

   Vanaf zondag 27 september 2020 18:00 uur geldt de ‘13e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden’.

  • Maatregelen aangescherpt (nieuwe noodverordening) 21-09-2020

   Het gaat niet goed. Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt te hard en Hollands Midden is één van de zes regio’s waar het aantal besmettingen het snelst toeneemt. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan worden de geldende maatregelen verscherpt.

  • Landelijke aanscherping van de regels (nieuwe noodverordening) 13-08-2020

   Vanaf 10 augustus geldt de ‘10e noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Hollands Midden’. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. 

  • Houd 't zelf in de hand 20-07-2020

   Nog steeds blijven we stapjes vooruit zetten in de corona-aanpak. Maar regels blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De vakantieperiode is inmiddels begonnen en onder het motto “Houd ’t zelf in hand” hopen we dat iedereen ook van de vakantie kan genieten.

  • Testen op het coronavirus 04-06-2020

   Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

  • Scholen en opvang weer van start 03-06-2020

   Na een lange periode van thuisonderwijs mochten de basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer starten. Vanaf deze week mag ook het Ashram college in Nieuwkoop haar deuren weer openen.
    

  • Algemene pagina Coronavirus 02-06-2020

   Als gemeente vragen wij onze inwoners om de adviezen van RIVM en GGD op te volgen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo proberen we te voorkomen dat grote groepen (kwetsbare) mensen ziek worden.

  • Extra ruimte terrassen 01-06-2020

   De horeca is vanaf maandag 1 juni 12:00 uur weer open.

  • Corona-aanpak: de volgende stap 20-05-2020

   De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

  • Welke beroepen mogen zich laten testen op corona? 12-05-2020

   Bij de corona test drive-in kunnen verschillende beroepsgroepen zich laten testen op het coronavirus. Daarmee kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus op dat moment heeft. 

  • Versoepeling van de maatregelen 08-05-2020

   Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven. Om het coronavirus onder controle te blijven houden is de naleving van de belangrijkste basisregels belangrijker dan ooit.

  • Jeugd mag weer buiten sporten   01-05-2020

   Sinds 29 april mogen sportverenigingen en aanbieders van sport en bewegen sommige sportactiviteiten voor de jeugd weer voorzichtig opstarten. Verenigingen kunnen hun jeugdleden tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 18 jaar onder begeleiding een aangepaste buitentraining aanbieden.

  • Steunfonds en extra gemeentelijke regelingen 09-04-2020

   De coronacrisis heeft een zeer grote impact op de Nederlandse samenleving. Dat geldt ook voor de gemeente Nieuwkoop. Niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor onze bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. 

  • Voorkom extra drukte op de Milieustraat 08-04-2020

   De Milieustraat is gewoon open, wel zien we dat het een stuk drukker is dan normaal. Kunt u uw bezoek even uitstellen? Dan vragen we u dit te doen. Kom alleen als het echt noodzakelijk is.

  • Bericht van de burgemeester 02-04-2020

   Lieve mensen, 31 maart heeft het kabinet de maatregelen in de aanpak van het coronavirus tot 28 april verlengd. We doen er met zijn allen alles aan om verspreiding van het virus tegen te gaan.

  • Slimmer chillen = corona killen 31-03-2020

   Chillen met je vrienden? Hoe doe je dat eigenlijk in coronatijd?

  • Bericht van wethouder Antoinette Ingwersen aan ondernemers 27-03-2020

   Met de komst van het coronavirus zijn het onzekere tijden in Nederland. Voor iedereen, maar zeker ook voor onze ondernemers. Hoelang gaat het duren en wat heeft dit voor consequenties? Vragen waar ook ik (nog) geen antwoord op heb.   

  • Bericht van wethouder Wolters aan het zorgpersoneel en zorgzame inwoners 27-03-2020

   Met zijn allen staan we voor een enorme uitdaging door de wereldwijde uitbraak van het Corona virus. Er zijn veel zorgen en onzekerheden. Ook in Nieuwkoop hebben we hiermee te maken.

  • Q&A Coronavirus veiligheidsregio Hollands Midden 26-03-2020

   In de regio komen er veel vragen binnen van inwoners, ondernemers en professionals in de vitale sectoren. De Veiligheidsregio Hollands Midden heeft deze vragen met de antwoorden hierop gebundeld in een document. 

  • Handhaving maatregelen coronavirus 25-03-2020

   Toezicht & Handhaving controleert dagelijks of inwoners en ondernemers/bedrijven zich houden aan de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze toezichthouders kunnen niet overal tegelijk zijn en hebben jullie hulp hard nodig. Neem de maatregelen serieus en volg de adviezen van het RIVM en de GGD op.

  • Wethouder Elkhuizen: 'We kunnen nu niet sporten zoals we gewend zijn' 24-03-2020

   Wethouder Guus Elkhuizen leeft mee met alle (sportieve)inwoners in deze tijd , hij zegt er het volgende over:

  • Criminelen maken gebruik van Coronavirus 20-03-2020

   Het coronavirus wordt veelvuldig gebruikt door criminelen. Babbeltrucs, phishing, valse (verkoop) websites, en brieven over anti-bacteriële pinpasjes zijn daar voorbeelden van.

  • Consequenties coronavirus voor uitvaarten 18-03-2020

   De gemeente Nieuwkoop volgt de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op. Daarnaast is er afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche.

  • Noodopvang voor kinderen 18-03-2020

   Vanaf 11 mei zijn de scholen en de BSO weer gedeeltelijke open. De kinderopvang en gastouderopvang zijn weer volledig open. Voor ouders die werken binnen de cruciale beroepen en extra opvang nodig is er noodopvang beschikbaar.  

  • Beste kinderen 18-03-2020

   Tot een paar weken geleden had je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: het Coronavirus. Nu hoor en zie je het overal. Van het Coronavirus kun je ziek worden. Als je jong en gezond bent is dat niet zo erg, maar voor mensen die ouder zijn of een zwakkere gezondheid hebben kan het gevaarlijk zijn.

  • Rode Kruis: coronavirus 18-03-2020

   Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888. 

  • Regeling voor ondernemers  17-03-2020

   Bepaalde sectoren en bedrijven worden hard getroffen door de pandemie van het Coronavirus. De regering heeft voor ondernemers steunmaatregelen getroffen. 

  • Burgemeester steekt inwoners hart onder de riem 16-03-2020

   Het kabinet heeft zondag 15 maart bekendgemaakt dat de scholen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs, kinderopvangcentra, horeca en sportverenigingen sluiten tot en met maandag 6 april om verdere verspreiding van het Coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen. De scholen en kinderdagverblijven blijven open voor kinderen van ouders die werken in de vitale sectoren. 

  • Coronavirus vastgesteld bij inwoner Nieuwkoop 12-03-2020

   Bij een inwoner van onze gemeente is het COVID-19 (het nieuwe coronavirus) vastgesteld. De inwoner verblijft met zijn familie momenteel in thuisisolatie.

 • Nieuws algemeen

  • Werkzaamheden Zuidhoek bijna klaar! 03-12-2020

   Aannemer AW Rijneveld Infra heeft bij het woningbouwproject Zuidhoek alle straten voorzien van verharding, parkeervakken en paden.

  • Buurtbus Langeraar rijdt weer 03-12-2020

   Sinds 30 november rijdt de buurtbus Langeraar weer. Zij houden uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM.

  • Vuurwerk tot ontploffing gebracht 02-12-2020

   De EODD heeft woensdagavond vuurwerk tot ontploffing gebracht op een locatie nabij Nieuwveen. Inwoners van Nieuwveen en omgeving hebben mogelijk een harde knal gehoord. De politie had eerder op de avond deze partij legaal vuurwerk in beslag genomen in Langeraar. Alles is veilig verlopen.

  • Gladheidbestrijding 01-12-2020

   Het actieplan voor de gladheid-bestrijding in de komende winter kunt u inzien op www.nieuwkoop.nl/gladheid of bij het Klant Contact Centrum in Nieuwveen.

  • Reizen met de regiotaxi 27-11-2020

   Reist u wel eens met de regiotaxi? Dan is dit nieuwsbericht wellicht nuttig om te lezen. Er zijn namelijk voor het reizen met de regiotaxi gelden een aantal regels.

  • Vierde postcoderoosproject vol! 26-11-2020

   Ook het vierde postcoderoosproject van de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop is inmiddels vol. In dit project aan de Bedrijfsweg 19-21 in Nieuwkoop doen 28 huishoudens mee met gemiddeld 14 panelen van 335 Wp, goed voor een totale opbrengst van tenminste 112.000 kWh. De vier postcoderoosprojecten samen wekken met 1.530 zonnepanelen tenminste 422.000 kWh op, goed voor het gemiddeld jaarverbruik van 168 huishoudens.

  • Stop geweld tegen vrouwen 25-11-2020

   In Nederland krijgt bijna de helft van alle vrouwen en meisjes te maken met een vorm van geweld. Om aandacht te vragen voor dit probleem en om geweld een halt toe te roepen is de campagne Orange the World opgericht. Het thema van dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd.” Maar waar kun je dat doen? En wat als je het vermoeden hebt dat iemand in jouw omgeving hulp nodig heeft? Wij vroegen het wethouders: Gerben van Duin, Antoinette Ingwersen en  agenten Judith en Angelique (wijkagent). 

  • Brexit en omwisselen rijbewijs Verenigd Koninkrijk 25-11-2020

   Rijbewijshouders met een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk die ingeschreven staan in Nederland, hebben tot 31 december 2020 de tijd om het rijbewijs om te wisselen volgens de nu geldende regels. Dit betekent dat het rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk tot 31 december 2020 gezien wordt als een EU-rijbewijs.

  • Denk mee over locaties zonnevelden en eventueel windturbines   24-11-2020

   Waar ziet u kansen voor zonnevelden en windturbines? Deze vraag stond centraal tijdens een digitale bijeenkomst op maandag 16 november. Meer dan honderd inwoners gaven die avond reacties en ideeën over het omgaan met de energietransitie (alternatieve energiebronnen vinden voor de steeds minder wordende fossiele brandstoffen). U kunt nog steeds reageren. 

  • Iets regelen bij de gemeente? Doe het via www.nieuwkoop.nl 23-11-2020

   Wij hebben meerdere meldingen ontvangen over websites van commerciële partijen die u helpen bij het regelen of aanvragen van zaken bij de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister, of het maken van een afspraak. De gemeente Nieuwkoop heeft niets met deze websites te maken. 

  • Webinar voor (sport)organisaties 20-11-2020

   In onze gemeente hebben we een sportakkoord. Misschien is uw (sport)organisatie daarbij ook betrokken. Een lokale kerngroep is op de achtergrond bezig met de doelen en initiatieven uit dit akkoord. Binnenkort communiceren we daar meer over. Eén van de zaken is het versterken van sportaanbieders.

  • Wijkagenten aan het woord 19-11-2020

   Met deze keer een interview met de nieuwe teamchef: Maarten van Mierlo.

  • Reizen met de regiotaxi 19-11-2020

   Reist u wel eens met de regiotaxi. Lees dit bericht dan goed. Er zijn een aantal aandachtspunten bij het reizen

  • Zwarte Volkswagen cabriolet weggesleept naar bewaarplaats 17-11-2020

   Op vrijdag 13 november 2020, heeft team Handhaving een zwarte Volkswagen cabriolet weglaten slepen naar een bewaarplaats van de gemeente Nieuwkoop. 

  • Een laag inkomen en toch verzekerd tegen ziektekosten? 16-11-2020

   U wilt graag goed verzekerd zijn, maar u kunt een uitgebreide zorgverzekering niet betalen? Mogelijk komt u dan in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid. Voor alle inwoners met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm biedt de gemeente Nieuwkoop een collectieve zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid. De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en twee aanvullende verzekeringen, namelijk de AV-standaard en de AV-top. Zo kiest u altijd de zorg die bij u past!   

  • Duurzame gemeentewerf 15-11-2020

   Goed nieuws! Begin 2021 start bouwbedrijf Van Engen uit Kockengen met de bouw van de nieuwe gemeentewerf op Schoterhoek II in Nieuwveen. 

  • Aanplakken posters Tweede kamerverkiezingen 17 maart 2021 15-11-2020

   Politieke groeperingen kunnen tot 20 december 2020 hun verkiezingsposters digitaal aanleveren bij de gemeente. De gemeente zorgt er dan voor dat deze vanaf 6 februari 2021 op de verkiezingsborden in de gemeente staan.

  • Een laag inkomen en toch uitgebreid verzekerd tegen ziektekosten?  26-10-2020

   U wilt graag goed verzekerd zijn, maar u kunt een uitgebreide zorgverzekering niet betalen? Mogelijk komt u dan in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid.

  • Vrijstelling code 95 vervalt 14-10-2020

   Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs.

  • AANPASSINGEN PROGRAMMA WEEK VAN DE DUURZAAMHEID 07-10-2020

   Bij het organiseren van de week was rekening gehouden met de toenmalige corona beperkingen. Helaas zijn er vorige week nieuwe maatregelen bij gekomen en zien wij ons genoodzaakt een aantal aanpassingen aan het programma doen.

  • Identiteitskaart met inlogfunctie 05-10-2020

   Vanaf maandag 4 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met een inlogfunctie. Dit betekent dat inwoners straks kunnen inloggen met hun identiteitskaart via de DigiD app. Door op deze manier in te loggen, kunnen zij gegevens inzien of wijzigen die extra gevoelig zijn.

  • Wees kritisch op bemiddelingsbureau’s 24-04-2020

   De afgelopen periode zijn verschillende ondernemers benaderd door bepaalde bemiddelingsbureau’s. Zij bieden aan ondernemers te ondersteunen bij het aanvraagproces voor steunmaatregelen van de overheid. Een van die steunmaatregelen betreft de Tozo-regeling die door de gemeente wordt uitgevoerd.

  • CJG Nieuwkoop 26-03-2020

   In deze tijd waarbij er door de overheid maatregelen zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vraagt wel wat van uw gezin. Als ouder werkt u thuis, de kinderen gaan niet naar school en naar buiten ligt niet voor de hand.

  • Ter Aar denkt na over toekomst dorpshart 20-03-2020

   Hét dorpshart van Ter Aar moet een aantrekkelijke plek zijn met een sterke mix van functies waar je efficiënt je boodschappen kan doen. Daar zijn ondernemers, vastgoed eigenaren en ook inwoners het wel over eens.

  • Papier en karton aanbieden 25-02-2020

   U kunt op verschillende manieren uw papier en karton aanbieden: Zelf wegbrengen of aan de weg zetten in dozen of een minicontainer. In onze gemeente zijn diverse verenigingen, kerken en organisaties actief met de inzameling van papier en karton.

  • Alles over GFT+E! 28-01-2020

   GFT+E? Veel inwoners weten wat de afkorting GFT betekent: groente-,fruit- en tuinafval. De E is er bijgekomen en staat voor etensresten.

  • Afval Scheiden Loont is gestart 16-01-2020

   Het is zover! 1 januari zijn we gestart met Afval Scheiden Loont. Na de start heeft u zelf meer invloed op de kosten die u betaalt voor uw afval. Uw afvalstoffenheffing bestaat dan niet uit één maar uit twee delen.

  • Tegemoetkoming medisch afval 01-10-2019

   Heeft u door chronische ziekte of een handicap veel medisch afval? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming.

  • Afval Scheiden Loont 05-04-2019

   De gemeenteraad stemde 4 april 2019 in met het voorstel van het college om ‘Afval Scheiden Loont’ in te voeren in gemeente Nieuwkoop. Op deze pagina leest u wat er gaat veranderen en wat dat voor u betekent. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

  • Veelgestelde vragen Afval Scheiden Loont 05-04-2019

   ‘Afval Scheiden Loont’ brengt voor u de nodige veranderingen met zich mee. We hebben dan ook alvast een aantal veel gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen en denkt u dat meerdere mensen deze vraag ook hebben? Neem dan contact met ons op via afval@nieuwkoop.nl.

Top