Natuur en Landschap

Midden in het Groene Hart ligt de gemeente Nieuwkoop.

In 2007 ontstaan uit een fusie tussen Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer. Een paradijs voor de natuurliefhebber dankzij onder andere de Nieuwkoopse en de Langeraarsche plassen. Je kunt er heerlijk varen of een hengeltje uitgooien in de hoop een snoek, snoekbaars of karper aan de haak te slaan. Zijn de plassen dichtgevroren kun je er fantastisch schaatsen, maar ook ijszeilen wordt dan enthousiast bedreven. De boten worden zelfs in Nieuwkoop gebouwd!

U kunt op allerlei manieren genieten van de Nieuwkoopse Plassen. Tegelijkertijd bevindt u zich in een kwetsbaar natuurgebied. Dit betekent dat sommige delen van de plassen (tijdelijk) zijn afgesloten voor publiek. Op deze plekken kunnen de vogels in alle rust broeden en er groeien bijzondere plantensoorten.Op en rondom de plassen zijn wandel-, fiets-, kano-/sup-, elektro- en motorbootroutes uitgezet. Zo kan iedereen van het gebied genieten, zonder de natuur en elkaar tot last te zijn. Boswachters van Natuurmonumenten en toezichthouders van de gemeente houden een oogje in het zeil. Zij controleren of iedereen zich aan de afgesproken regels houdt en zijn bevoegd om bij verstoring boetes uit te delen.

Kunst

Nieuwkoop staat bekend als kunstenaarsdorp. Schilders van de kunststroming ‘Haagse School’ kwamen er graag vanwege de prachtige natuur en de bijzondere wolkenluchten. Ook vandaag de dag laten veel kunstenaars zich nog inspireren door dit unieke natuurgebied. Meer hierover leest u op de pagina Kunst en Cultuur.

Weidse uitzichten

De kern Nieuwkoop heeft een historisch centrum, met 17e eeuwse gebouwen, zoals het Reghthuys en de Reghthuystoren. Onder leiding van een gids is de toren te beklimmen. Geniet van de andere dimensie waarin u de Nieuwkoopse plassen ziet. Fototoestel en verrekijker bij de hand houden, want op heldere dagen zijn zelfs de ArenA in Amsterdam, de Dom van Utrecht en de Erasmusbrug in Rotterdam waar te nemen.

Rondom de kernen Nieuwveen en Ter Aar vindt u de polders met het karakteristieke open veenweidegebied. De koeien grazen er en de boeren doen aan verbreding van hun bedrijfsactiviteiten door middel van verblijfsaccommodaties en boerensport. Een ideale omgeving voor een wandeling, of fietstocht.

"Nieuwe" natuur

Sinds 2008 ligt bij Zevenhoven het natuurgebied de Groene Jonker en een paar jaar later is bij Noorden het gebied Ruygeborg 1 gerealiseerd. De gebieden maken deel uit van de Ecologische hoofdstructuur (EHS), nu Natuurnetwerk Nederland genoemd. De gebieden zijn in korte tijd bevolkt door vogels die hier lange tijd niet meer voorkwamen, waaronder de lepelaar. Een echte aanrader voor een mooie natuurwandeling. Bekijk meer natuurprojecten op de pagina 'natuurprojecten'.

Ontdek Nieuwkoop

VVV Nieuwkoop bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers die u graag meer vertelt over de gemeente Nieuwkoop en omgeving. Kijk op www.ontdeknieuwkoop.nl voor meer informatie. Op deze website vindt u alles wat op toeristisch, recreatief, culinair en cultureel gebied in Nieuwkoop te doen is. Dat is heel veel! Niet alleen kunt u op de Nieuwkoopse plassen varen in een elektroboot, zeilboot, kano of roeiboot; u kunt zich ook laten rondvaren in een rondvaartboot. Behalve water, heeft Nieuwkoop ook weidse polders waar u uren kunt wandelen of fietsen. Genoeg redenen om Nieuwkoop eens voor een dagje te bezoeken. Langer mag ook, want er zijn veel overnachtingsmogelijkheden. In het gemeentehuis in Nieuwveen liggen voor de liefhebbers diverse informatieboekjes klaar over natuur en recreatie in de gemeente Nieuwkoop. Ook zijn daar boekjes met diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, bijvoorbeeld een boekje met diverse routes langs bomen in de gemeente.

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ligt direct aan de Nieuwkoopse Plassen. Het centrum is enige tijd geleden vernieuwd. De vrijwillige boswachters vertellen daar graag waarom de Nieuwkoopse Plassen zo bijzonder zijn. Vanaf het bezoekerscentrum vaar, wandel of fiets je zo de natuur in. Het bezoekerscentrum organiseert hele jaar door activiteiten voor jong en oud. Snuffel door de uitgebreide winkel of bekijk de wisselende expositie. Alle informatie kunt u vinden op de website van Natuurmonumenten.

Natuurgebied de Groene Jonker, uitzichtpunt

Top