Identiteitskaart aanvragen

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind? Neem dan uw kind mee bij de aanvraag en bij het ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Het aanvragen kan alleen op afspraak. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Afspraak maken >

Meenemen

Neem het volgende mee als u een identiteitskaart komt aanvragen:

  • Al uw reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • Eén goedgelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Voor kinderen onder de twaalf jaar: een (kopie) van het identiteitsbewijs en de toestemming van beide ouders (of van degenen die het gezag over het kind hebben). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag.
  • Een kind moet zelf ook aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van de identiteitskaart.
  • Uw pinpas (voor uw en onze veiligheid, graag pinnen) of contant geld.

Kosten

Prijs Geldigheid
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 56,83 10 jaar
Identiteitskaart t/m 17 jaar € 29,95 5 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag € 48,60 -

Ophalen van uw document

Uw nieuwe identiteitskaart ligt na een week voor u klaar. Voor het ophalen van uw nieuwe reisdocument of rijbewijs hoeft u géén afspraak te maken. Bekijk de openingstijden

Let op: u moet uw identiteitskaart binnen 3 maanden na aanvraag persoonlijk hebben opgehaald anders zijn wij verplicht het document te vernietigen. Uw oude document(en) moet worden ingeleverd, tenzij deze al bij de aanvraag ingenomen is. 

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de kaart voor 14:00 uur aanvraagt, kunt u uw identiteitskaart in principe de volgende werkdag vanaf 9:15 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie te doen, maar u kunt dit direct online melden bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Online melden vermissing reisdocument >

De melding wordt gelijk verwerkt. Nadat wij uw melding hebben verwerkt, is het document ongeldig en kan niet meer worden gebruikt. Vindt u uw identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u in het buitenland uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid. 

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee. Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier (via de website van de Marechaussee).
  • Kopie paspoort van de toestemminggevende ouder.
  • Recent internationaal uittreksel BRP van het kind, mét oudergegevens.

Huisbezoek

Ben u lichamelijk niet in staat om zelf naar de gemeente te komen en heeft u geen vervoersvoorziening via de Wmo? Dan kan een huisbezoek geregeld worden. U kunt hiervoor bellen naar 14 0172.

Te downloaden:

Top