Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u beperkingen bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Bent u afhankelijk van parkeerplaatsen die dicht bij uw reisdoel liggen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart. U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart online aan of schriftelijk met onderstaand aanvraagformulier.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen >

Voorwaarden bestuurderskaart

Om als bestuurder een gehandicaptenparkeerkaart te kunnen krijgen, moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard hebben (minimaal zes maanden), als gevolg van een aandoening of gebrek.
  • Met de gebruikelijke loophulpmiddelen, in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan honderd meter aan een stuk te voet te overbruggen.

Voorwaarden passagierskaart

Het is ook mogelijk een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen voor een passagier: een passagierskaart. Voor het aanvragen van een passagierskaart moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen. Voor het vervoer van deur tot deur bent u altijd afhankelijk van de hulp van een bestuurder.

Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van de gehandicaptenparkeerkaart is afhankelijk van uw aandoening of gebrek. De geldigheid kan variëren van minimaal zes maanden tot maximaal vijf jaar.

Wat moet ik meesturen?

  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
  • Kopie rijbewijs bij de aanvraag voor bestuurderskaart
  • Twee recente kleurenpasfoto's.
  • Heeft u nog een gehandicaptenparkeerkaart die geldig is, houdt u die dan bij u. Zonder een kaart mag u namelijk niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. U kunt dan een boete krijgen. De oude kaart levert u in wanneer u de nieuwe kaart op haalt.

Kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 34,73. De kosten voor de afgifte van de gehandicaptenparkeerkaart betaalt u bij het afhalen van de kaart. De kosten voor de medische beoordeling bedragen € 115,78.
Heeft u een afspraak met de medisch adviseur, maar bent u verhinderd? Dan dient u zich, minimaal 24 uur van tevoren, telefonisch af te melden. Indien u dit niet of niet tijdig nakomt, worden er € 54,83 kosten in rekening gebracht.

Afhandeling

Bij een eerste aanvraag wordt uw aanvraag direct doorgestuurd naar de medisch adviseur en ontvangt u een oproep voor een medische beoordeling. De medisch adviseur overlegt waar nodig met de Wmo klantadviseur en stuurt het advies vervolgens naar de gemeente. Houdt u rekening met een periode van zes weken tussen uw aanvraag en de beslissing van de gemeente. Bent u al in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart? Dan beoordeeld de Wmo klantadviseur of er een nieuwe medische beoordeling nodig is. Nadat de aanvraag is goedgekeurd krijgt u een beschikking thuis gestuurd waarna u zelf een afspraak kunt inplannen voor het afhalen van de gehandicaptenparkeerkaart. 

Gehandicaptenparkeerplaats

Wanneer u, als bestuurder, in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart, dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. Deze kunt u aanvragen op de pagina gehandicaptenparkeerplaats.

Top