Voel je veilig, meld illegaal vuurwerk (19 december 2011)

Dit item is verlopen op 18-11-2013.
M.van Tol

In gesprek met Marlé van Tol.

Bam! Daar is weer zo’n klap. De ruiten trillen nog even na. Steeds vaker hoor je deze harde knallen in de buurt. In bijna alle gevallen gaat het om illegaal vuurwerk dat via internet is besteld in het buitenland en dat niet voldoet aan de veiligheidsregels. Met als gevolg een groot risico voor de bezitters, omstanders en ook voor hulpverleners. De politie en het Openbaar Ministerie geven de opsporing van illegaal vuurwerk prioriteit en roepen ook ouders en docenten op om een handje te helpen.

 

Begin november 2011 werd bij een gezamenlijke actie van de politiekorpsen Haaglanden en Hollands Midden 110 kilo levensgevaarlijk illegaal vuurwerk in beslag genomen dat door particulieren was besteld in Polen. Vaak lag dit gewoon bij jongeren op hun slaapkamer. En dit is misschien nog maar het topje van de ijsberg. De politie ziet ten opzichte van vorig jaar een duidelijke toename van zwaar explosief materiaal. Soms is dit ook nog zelf gefabriceerd. Welke risico’s dat met zich mee kan brengen, bleek onlangs nog in Alphen aan den Rijn. Een jongen had met twee anderen een vuurwerkbom gemaakt van een pvc-buis en toen hij die wilde afsteken, raakte hij gewond aan zijn gezicht en hand. Ook de zelfgemaakte vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten ligt nog vers in het geheugen. Toen die ontplofte, raakte een medewerker van de Explosieve Opruimingsdienst een hand kwijt en twee anderen raakten gewond.

 

Bommen onder bed

Politiecommissaris Marlé van Tol: “Het internet is door de consument ontdekt als plaats om vuurwerk te bestellen dat ‘lekker knalt’. In landen als Polen, Portugal en Tsjechië kun je goedkoop een pakket illegaal vuurwerk bestellen en dat wordt vervolgens in een onopvallende doos bij je thuisbezorgd. Gewoon per post. Veel makkelijker dan dat je naar België moet rijden om daar iets te halen. Daardoor zijn er nu veel meer mensen die vuurwerk in huis hebben en dan ook nog eens levensgevaarlijk vuurwerk. Het zijn vooral veel jongeren die niet beseffen wat voor bommen er onder hun bed liggen. Nog afgezien van het feit dat het ook verboden is om dit vuurwerk te bezitten, want als je het in het buitenland bestelt, gaat het in alle gevallen om illegaal vuurwerk.”

 

Kijk eens verder

Doordat het vuurwerk online besteld wordt, is het voor de politie ook moeilijker geworden om kopers te achterhalen en de veiligheid van de buurt te bewaken. Een deel van het bestelde vuurwerk uit Polen is nu in beslag genomen, maar er is vast nog veel meer illegaal vuurwerk in omloop waar de politie geen weet van heeft. Marlé van Tol: “Wij doen daarom een beroep op ouders en scholen om jongeren op hun gedrag aan te spreken. Vaak weten ouders helemaal niet wat er allemaal hun woning binnenkomt. Kijk eens verder, zit er in die doos die voor je kind bezorgd wordt eigenlijk wel kleding of apparatuur? Je wilt je in je eigen huis toch veilig kunnen voelen?”

 

Meld vermoedens van illegaal vuurwerk

Om docenten en leerlingen te wijzen op het gevaar van illegaal vuurwerk, heeft de Politie Hollands Midden een brief gestuurd naar scholen. Daarin worden docenten opgeroepen het te melden als ze iets verdachts zien of als ze vermoedens hebben dat iemand illegaal vuurwerk maakt of bezit. Ook ouders en andere betrokkenen kunnen dat doen. Via het nummer 0900-8844 kunt u de politie inlichten en als u anoniem wilt melden kan dat via Stichting M., 0800-7000. Stichting M. is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 24.00 uur en in het weekeinde van 10.00 tot 18.00 uur. Op de website www.meldmisdaadanoniem.nl kunt u meer informatie vinden.

 

Legaal vuurwerk is te herkennen aan een Nederlandse beschrijving. Verder heeft het de opdruk: geschikt voor particulier gebruik. Ook zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bijgesloten, heeft het vuurwerk een artikelnummer van de fabrikant. Er staat op wat de naam en het soort vuurwerk het is. Ook de naam en het adres van de fabrikant en de Nederlandse importeur/handelaar staat vermeld.