In gesprek met bikers Mitchel ter Bork en Cindy Berk (14 maart 2011)

Dit item is verlopen op 18-11-2013.
bikers

 “Surveilleren op de mountainbike, sportief en dynamisch politiewerk”

 

In 1987 raakte een politieagent in Seattle zo gefrustreerd van de vele verkeersopstoppingen in de stad dat hij zijn werk niet goed meer kon doen met de auto. Hij pakte de fiets! Een idee dat inmiddels wereldwijd met succes is opgepakt. Ook in Nieuwkoop rijden sinds drie jaar bikers rond, zoals deze agenten worden genoemd. Biker Mitchel ter Bork en 'bijna biker' Cindy Berk praten over deze moderne manier van boevenvangen.

 

,,Ik ben gewoon agent", zegt Mitchel ter Bork. ,,Het biken is een taak die ik ernaast doe. Als het nodig is ga ik als biker de straat op." Bijvoorbeeld bij evenementen, of bij het toezicht houden in de nachtdienst als er bijvoorbeeld veel inbraakmeldingen zijn in een buurt. ,,Met de bike, die eruit ziet als een mountainbike, kun je gemakkelijk door poortjes rijden." Cindy Berk, die deze week een toets moet afleggen om ook als biker aan de slag te mogen, vult aan: ,,Maar je kunt de bike ook gebruiken in combinatie met de bus. Dan zetten we de bike in de bus en rijden we bijvoorbeeld naar de dorpskern in Nieuwkoop en gaan daar fietsen."

 

Filmen

De bikers dragen dezelfde uitrusting als de gewone agenten, zoals wapen en portofoon. Het uniform is echter wel een beetje hipper. Lekkere wijde broek en sportief jack. Verder dragen we een helm met een bodycam; een camera waarmee we bepaalde situaties kunnen vastleggen. Ter Bork: ,,de afstandsbediening zit verstopt." Berk vertelt dat als er ergens veel overlast van jeugd is dit ook gefilmd kan worden. ,,Je kunt ze dan later met de filmbeelden confronteren." Ter Bork voegt eraan toe dat de beelden ook gebruikt worden om het eigen handelen te evalueren.

 

Zonder licht

,,Het is leuk om te doen", gaat Ter Bork verder. ,,Ik gebruik de bike veel. Aan de reacties van de mensen merk je ook dat ze het prettig vinden dat je zichtbaar bent." Cindy Berk gaat deze week een test doen. Zowel theorie als praktijk.. ,,Je moet natuurlijk weten wat je allemaal met de fiets kunt doen. Niet alleen achter iemand aanfietsen, maar je leert ook hoe je van een trap af moet rijden." Daarnaast moeten bikers ook weten hoe je met meerdere bikers een linie kunt vormen in specifieke situaties. ,,Wij rijden ook wel zonder licht", zegt Ter Bork. ,,Dat mensen niet denken dat de politie zomaar zonder licht rijdt, maar dat doen we bijvoorbeeld als we in het donker achter een inbreker aanzitten!"

 bikers

 

Hoe houden we met elkaar Nieuwkoop veilig en leefbaar? Het is belangrijk om te leven in een prettige woonomgeving en je veilig te voelen. Overlast door geluid, jongeren of fout parkeren, vernielingen, alcoholmisbruik, rommel op straat en diefstal zijn allemaal zaken die van invloed zijn op ons gevoel voor veiligheid. In samenwerking met politie, medewerkers van de gemeente en natuurmonumenten komen in deze regelmatig terugkerende rubriek allerlei zaken met betrekking tot veiligheid en leefbaarheid aan de orde. Wat kunt u zelf doen? Wat is de taak van de overheid?

Melden is belangrijk! Maar waar kunt u terecht?