Wij wensen u een veilige jaarwisseling! (29-12-2017)

Dit item is verlopen op 04-01-2018.

Vuurwerk afsteken? Alleen op 31 december van 18.00 tot 1 januari 2.00 uur. Voorkom een boete van € 100,-- of een verwijzing naar Halt.

Veilig vuurwerk afsteken, voorkom ongelukken

Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of hier buiten naar kijken? Bescherm dan uw ogen met een vuurwerkbril. Als u vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u minder kans op ongelukken. Op de verpakking staat welke leeftijd iemand moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk. Tips over veilig afsteken vuurwerk vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk. Hier leest u ook hoe u legaal vuurwerk kunt herkennen.

Gebruik een vuurkorf

Veel mensen vinden het gezellig om met Oud en Nieuw een vuurtje te stoken. Dit mag echter alleen in een vuurkorf. Het stoken van open vuur veroorzaakt zeker op asfalt veel schade en is niet toegestaan. De vuurkorf mag uiteraard geen brandgevaar vormen voor de omgeving.

Carbid

Het afsteken van Carbid op 31 december mag, zolang het geen gevaar of geluidshinder voor de nabije omgeving oplevert. Blijf tenminste 350 meter uit de nabije omgeving van bebouwing, mens en dier en kies een veilige richting. Het schieten van carbid gebeurt op eigen risico van de carbidschieter en omstanders.

Legaal

Legaal vuurwerk kunt u herkennen aan de verpakking. Daarop staat:

  • een duidelijke Nederlandstalige handleiding;
  • geschikt voor particulier gebruik;
  • informatie over de fabrikant;
  • het artikeljaar en productiejaar;
  • een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.

Illegaal vuurwerk

Verkeerd gebruik van vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Voor illegaal vuurwerk geldt dat het hoe dan ook gevaarlijk is. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan is strafbaar, evenals het maken van een vuurwerkbom. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk, waardoor een verhoogde kans op letsel is. Lontjes zijn bijvoorbeeld te kort, het vuurwerk is beschadigd, of er zit teveel kruit in. Het is niet alleen voor de afsteker gevaarlijk, maar ook voor omstanders. Op www.politie.nl/themas/vuurwerk staat meer informatie over (illegaal) vuurwerk. Op www.vraaghetdepolitie.nl vindt u meer informatie over (illegaal) vuurwerk. In december kunt u chatten met een vuurwerkdeskundige. 

Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier wordt verhandeld? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Houdt u een oogje in het zeil?

Een straatkolk kost ongeveer € 750 (geliefd vanwege de doffe klap maar de straatkolk wordt van binnen opgeblazen met als resultaat een verzakte stoep en een kapotte kolk, schade komt vaak pas maanden later aan het licht).

  • Een prullenbak kost € 480
  • Een bushokje kost € 2.500
  • Een verkeersbord kost € 150-300 (afhankelijk van het bord)

Ieder jaar wordt er veel vernield rond de jaarwisseling. Als de daders niet te achterhalen zijn worden die kosten betaald met belastinggeld. Om schade van vernielingen op de veroorzakers te verhalen hebben wij uw hulp hard nodig. Ziet u een vernieling op straat gebeuren, bel dan direct 112, zodat de politie meteen kan reageren. Het melden van (vuurwerk)overlast heeft altijd zin! Meld het op telefoonnummer: 0900-8844 Of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of via Facebook: Politie Kaag en Braassem

Controle schenken van alcohol

Alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar is niet toegestaan. Daarom houden we regelmatig steekproeven. Ook met oud en nieuw geldt:

Top