Wethouder Platen op bezoek bij glastuinbouwbedrijven (16-02-2018)

Dit item is verlopen op 02-03-2018.

Wethouder Paul Platen bezocht samen met Marcel van Tol, voorzitter LTO Glaskracht Aar en Amstel, een aantal interessante tuinbouwbedrijven. Hij werd  geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, veredeling en zuivering van afvalwater. Ook het bieden van werkgelegenheid was een gespreksonderwerp. 

Het eerste bezoek werd gebracht aan Könst Alstroemeria een van de drie grote Alstroemeria veredelaars in Nederland. Wethouder Platen sprak met hen over het kweken en selecteren van nieuwe rassen, die meer productie en kwaliteit opleveren en minder vatbaar zijn voor ziektes. Dit noem je ‘veredeling’.
Nederlandse bedrijven, waaronder Könst, hebben een goede naam als het gaat om veredeling. Het is zaak samen te werken en te investeren om deze positie vast te houden. Verder ging het gesprek over het CO2 netwerk voor de Greenport Aalsmeer dat dit jaar wordt aangelegd. Planten hebben CO2 nodig voor een optimale groei. Via het CO2 netwerk kunnen bedrijven worden voorzien van CO2. Ook de glastuinbouw in onze gemeente kan hier in de toekomst profijt van hebben. 

Hoogendoorn Stephanotis met drie vestigingen in onze gemeente is al meer dan veertig jaar toonaangevend in het kweken van Stephanotis, ook wel bruidsbloem genoemd. Tijdens een rondleiding werd gesproken over de toekomstplannen van het bedrijf en de mogelijkheid om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een uitkering. 

Het bezoek aan Onno Dobbe BV stond in het teken van de wettelijke verplichting per 2018 om bestrijdingsmiddelen uit het afvalwater te zuiveren. Deze regel is ingevoerd om ervoor te zorgen, dat er geen milieuschade ontstaat door de afvoer van bestrijdingsmiddelen naar het riool en oppervlaktewater. Voor  ondernemers is dit een behoorlijke investering. Dobbe BV heeft deze investering inmiddels gedaan en voldoet hiermee aan de wettelijke verplichting. Daarmee heeft het bedrijf, dat jaarlijks 4 miljoen bloemen naar de veiling brengt, zijn zaakjes goed op orde. 

Top